Автор
Цвета Герчева

Филип Стоянов за инициативата 'Не си сам': Когато правиш добро, то минава през теб и тогава отива при хората

Филип Стоянов е специалист в областта на маркетинговите комуникации, медиите и събитийния мениджмънт с близо 15-годишен опит. Започва своя кариерен път в БНТ като част екипа на Марта Вачкова, а скоро след това се утвърждава в ролята си на главен букер в една от най-известните модни агенции - Visages Models. Днес Филип е начело на обещаващ дигитален проект в областта на фармакологията, но всяка свободна минута посвещава на доброволческата инициатива "Не си сам".

*Ноооо, почакайте секунда. Така звучи строгата, корпоративно издържана визитка на Филип. И се опасявам, че ще останете с едно грешно впечатление за него. Затова да започнем отново:

Филип Стоянов е онова усмихнато момче, което обикновено, когато го потърсиш по телефона, ти казва: "Ох, ще го направя. Не не, не ми е трудно, ще го направя, няма проблем. Кога искаш да е готово?"

Или да бъдем още по-честни, Филип е онзи пич, който поглежда една визия, леко се намръщва, ама леко де, после казва - "Ееее, не, имам идея как да стане по-добре".

Честно казано си е перфекционист в работата, не вярва в 8-часовия работен ден и си гони резултатите на всичко, с което се захване. Ние от екипа на woman.bg го познаваме точно в това му амплоа. И нямаше как да не се включим в инициативата "Не си сам", просто защото си го знаем Филип, че щом се е захванал, ще го направи добре.

И така, за да видим докъде е стигнал, и след като все пак ви го представихме извън корпоративната етика, ето какво ни сподели той в едно кратко блиц интервю по телефона:

-Здравей, къде те хващаме в момента и как върви организацията на кампанията в последните седмици преди Великден?

-Привет! Точно преди 10 мин. пристигнах в склада ни, където сортираме и комплектоваме дарените до момента хранителни продукти. Държим всичко да е проверено и описано, за да знаят дарителите ни с кои продукти изоставаме като наличности и с кои вече сме покрили нужните бройки. Ще ви изпратя линк към таблицата ни, за да го имате. Поне два пъти в седмицата актуализираме наличностите и информацията там е актуална.

(Ето и линкът - можете да го видите ТУК)
Организацията върви наистина възхитително - както обичам да казвам, "събрали сме се на синергичен принцип". Всеки от нас шестимата, които стоим в основата на "Не си сам", дава най-силните си страни в кампанията и това се вижда.



- Как се роди "Не си сам"? Какво се случи в живота ти, за да си кажеш - "Защо да не направя това, ще го направя!"


- "Не си сам" се зароди като гражданска инициатива преди 2 години. След участието ми като доброволец в подобна кампания в Кюстендил, един от организаторите ѝ - Георги, ме свърза с Луиза Григорова, която също като мен беше обмисляла дарителска акция за Пернишко. С нея в годините сме били в едни и също среди, но не се познавахме до тогава. Та идеята да направим нещо добро и смислено ни срещна. Скоро след това се присъединиха Симеон, Жаклин, а когато започнахме Великденската кампания за тази година се включиха Валя и Алекс.

- Първият уикенд от инициативата мина. До колко човека успяхте да достигнете? Какво виждаш в очите им?


- Да, през изминалия уикенд доброволческите екипи обиколиха Боснек, Чуйпетлово, Кладница, Драгичево и Бела вода - едни от най-красивите пернишки села, в които 108 наши съграждани имаха нужда някой да им засвидетелства внимание. Казвам го по този начин, защото ми е пределно ясно, че с един хранителен пакет няма да ги нахраним - сигурен съм, че те оцениха времето, което споделихме заедно. Аз бях в Боснек и силно въздействащо ми повлия духа на една баба на 91, загубила дъщеря си, която ми каза "Колкото Господ е решил, толкова още ми остава. Ние си мислим, ама той знае."

- Защо е важно да има инициативи като "Не си сам"? Какво смяташ, че дават те на обществото ни?

- Дават му платформа да се включи. Убедих се, че хората искат да помагат - трябва някой да спечели доверието им и да канализира енергията им. Тук важна роля имате вие, медиите - да информирате и да легитимирате подобни инициативи като наистина благородни и прозрачни.



- От какво имате нужда в екипа - как хората биха могли да ви помогнат?

- Бих се обърнал към лидерите на мнение в общностите - професионални или неформални. Те могат да убедят своите колеги, приятели и съмишленици да се включат както с дарителство, така и с доброволчество. Без да подценявам първото, смятам второто за по-важно, защото когато си доброволец, даваш добрата си воля - така се нарича. Доброто минава през теб и стига до този, комуто е нужно.