Отиде си лятото, дойде есента. А с първите пожълтели листа, настъпват и трепетите около подготовката за първи клас. И ако децата с радост очакват да чуят първия учебен звънец, родителите също се вълнуват и дори изпадат в стрес в навечерието на 15 септември. Тази годинa школският звънец ще зазвъни на 16 септември.
Как да сме спокойни и уверени, че всичко ще мине по вода в най-важния ден за нашите деца?


Вече отдавна сме наясно със Системата за прием на ученици в първи клас в общинските училища, избрали сме най-доброто училище, преминали сме успешно през изпитанието на класирането и записването и с облекчение сме си казали: „Имаме си първокласник!“ Неизменно идва ред и на същинската подготовка на бъдещия ученик. За да избегнем излишния стрес и суматохата, най-добре е да си съставим предварителен списък. На първо място в него е изборът на раница. Най-често се питаме: Каква раница да купим, по какви критерии да я изберем, къде можем да я намерим на по-добра цена? Отговор на този въпрос даде пред БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.


"Детето трябва да изпробва раницата и да му е удобна. Съществуват стандарти за ученическите раници, които касаят характеристики като размери, материи, от които те трябва да са направени. Когато се твърди от търговеца, че тези раници притежават някакви специфични анатомични предимства и т.н., всичко това трябва да бъде доказано чрез различни тестове", обясни Маргаритов.


Следва закупуването на учебни помагала и пособия по списъка, който всяко училище предоставя на родителите на първолаците. Майките и татковците сами трябва да решат дали да се вземат предварително, или да се изчака първата родителска среща.


"Притиснати от времето, родителите обикновено се доверяват на някой друг вместо тях да реши проблема с целия този списък от необходими неща. Все още има достатъчно време да бъде направен внимателен преглед и да бъдат сравнени оферти, за да не останат родителите и децата разочаровани," съветва още Димитър Маргаритов.


След като сме готови с всички боеприпаси за първия учебен ден, трябва да обърнем внимание и на емоционалната страна от подготовката. Специалистите съветват родителите да обсъждат първия учебен ден с децата си. Споделете с много любов вашите спомени от този незабравим празник.

Повечето бъдещи първолаци с нетърпение очакват първия учебен звънец, тези които се притесняват много повече са именно родителите. Както е известно, децата усещат емоциите на своите родители. Много по-добре е да ги заредите с положителна нагласа - че в училище ги очакват нови знания, приятели и приключения.