Стремежът към безсмъртието е вълнувало хората още от зората на човечеството. Еликсир на младостта, сделка с дявола, прехвърляне на съзнанието на компютърен носител – човешкото въображение е родило какви ли не начини в търсенето си да се сдобие с безкраен живот. Но до ден днешен точната формула още никой не е открил. И слава Богу! За опасните последици вследствие намесата на човек в работите на Господ са сътворени купища романи и киноленти. Истината е, че единственият реален начин да се доближим до вечността е да постигнем нещо значимо, оставяйки след себе си следа - дали това ще е картина, музикална творба, стих или дете, това решаваме ние.

Не така обаче мисли руската компания KrioRus. Същата уверява клиентите си, че мозъкът на покойника, доведен при нея, ще бъде замразен дотогава, докато науката напредне достатъчно, че да върне починалия човек към живот. За целта обаче всеки ентусиаст трябва да се бръкне за 36 хиляди долара, ако иска след смъртта му да замразят цялото му тяло, и за 15 хиляди долара - в случай че заложи само на мозъка. За чужденците цените са малко по-високи.

С надеждата един ден да върне към живота починалата си 70-годишна майка Сергей Вороненков вади сумата и отвежда покойната си родителка във въпросната фирма, където експерти да замразят мозъка ѝ. Сергей е един от десетките клиенти на KrioRus, които вярват, че денят, в който мъртъвците ще отворят очи за нов живот, рано или късно ще настъпи.

Така нейният орган се озовава сред седемдесетте мозъка и човешки трупа, които руската компания KrioRus нарича свои пациенти и ги съхранява. Те са потопени в течен азот в един от високите няколко метра контейнери, разположени в покрайнините на Москва.

"Пациентите" са замразени при температура минус 196 градуса Целзий, като целта е те да бъдат предпазени от разлагане. Дали действително науката ще бъде способна някой ден да възкреси замразените от мъртвите, засега не знаем. Индикации за това все още няма. Но ако наистина това някога се случи, само си представете как биха се почувствали тези хора - ако действително имат съзнанието на такива... Може би като нещастния Франкенщайн от култовия роман на Мери Шели "Франкенщай"? Самотни, нещастни, оплакващи съдбата си създания, обречени на болка и несподелена любов. Или просто едни бездушни зомбита?! Без разум, без спомени, без душа...

"Съгласих се на тази процедура с майка ми, защото бяхме много близки с нея и това бе единственият ни шанс да се срещнем в бъдещето", споделя Вороненков.

Самият той смята да се подложи на крионика, както е познат методът, когато се спомине.

Ръководителят на Комисията за псевдонаука към Руската академия на науките Евгений Александров описва криониката като комерсиална траурна служба, която няма нищо общо с науката. Ученият предупреждава, че тази организация е създадена единствено с цел печалбарство и е абсолютна измама. "Пълни спекулации са надеждата да се възродим от мъртвите и да живеем вечен живот", коментира още той.



Валерия Удалова, ръководителка на компанията KrioRus, замрази любимото си куче, когато то се спомина през 2008 г. Тя се надява науката да се развие достатъчно за "съживяването" на ползващите услугите на фирмата, основана през 2005 г. Но засега няма такава технология и не се знае дали изобщо в бъдеще такава ще има. Дори и да се стигне до създаването на такава, намесата в законите на природата са сигурна стъпка към гибелта на човечеството.

Към момента компанията, единствена в Русия, вече може да се похвали с много потенциални клиенти от около 20 страни, подписали приживе договор с нея.

Четете още: Уникална колекция от 20 безсмъртни ученически бисера!