В месеца, посветен на жената, Експо Баня София представя една изложба фоторазкази от жени за жени.

Дванайсет жени фотографи от България и чужбина са авторите в изложбата озаглавена Лявото око. Патрон на изложбата е Госпожа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България.

Изложбата е подредена в Експо Баня София, изложбена зала на Roca, от 7 до 27 март. Авторите са Антония Маринова, Вера Гоцева, Галя Йотова, Дипти Десай – Индия, Ирина Пидова, Красимира Серафимова, Мичико Макино – Япония, Надежда Павлова, Надежда Шипкова, Негар Ягмаян – Иран, Петра Клачкова – Чехия и Силвия Иванова. Куратор е Надежда Павлова.

Общо 50 творби на 12 автора разкриват емоции, настояще, мечти на жени.

ЛЯВОТО ОКО

„Жените говорят два езика, единият от тях е с думи”

Уилям Шекспир

По време на любопитен експеримент с фотографи от двата пола било установено, че дамите по-често снимат с лявото си око за разлика от мъжете, които използват дясното. За почти всички участници било изненада, че някой може да снима с око противоположно на това, което те използват.

Смята се, че визуалната информация получена от лявото око се обработва в дясната половина на човешкия мозък и обратно дясното око се контролира от лявото полукълбо.

През 60-те години на миналия век, невропсихологът, носител на Нобелова награда за медицина, Роджър Спери доказал, че лявото полукълбо отговаря за преработването на вербалните символи, за интелекта и поведенческите стратегии, докато дясното полукълбо е функционално специализирано в образното и абстрактно мислене, в процеса на генерализиране на естествените усещания и възприятия.

В статия на Уилям Хендерсън се споменава, че дясното око изразява модела на поведение, който обществото очаква от нас, а по изражението на лявото око може да се добие представа за истинското вътрешно-душевно състояние на човека.

От столетия се търсят отговори как функционира човешкия мозък. Има множество теории. Всички до една непотвърдени. Под финия воал на мистерията ние чуваме, виждаме и усещаме света около нас, задавайки си постоянно въпроса истина ли е това или плод на необясними процеси в съзнанието ни? Дали ако дясното ни око вижда просто петно, лявото не вижда образ абстрактен, изплуващ от сенките, ангелски или демоничен?

Съвременната фотографска техника изисква да затворим едното си око, а с другото да подредим света в един правоъгълник за части от секундата. За части от секундата или за часове няколко жени застават зад камерите си, за да уловят женската енергия.

Съкровени тайни, тъмни страхове, непогубена вяра, нежни емоции, мощни страсти и смели мечти намират място в рамката на визьора, подредени във фотографски разкази от фотоизложбата със заглавие „Лявото око”.

Изложбата се организира по идея на г-н Серхио Кастро, Изпълнителен директор на Roca за Югоизточна Европа .

Куратор: Надежда Павлова

Изложбата ще бъде открита в Експо баня София, изложбена зала на Roca, на 07.03.2015 г. от 18.00 ч. и ще продължи три седмици. При интерес от страна на посетителите творбите ще могат да бъдат откупувани.

Roca

Roca е компания за дизайн, производство и маркетинг на продукти за баня, подови и стенни керамични облицовки, в услуга на секторите архитектура, строителство и интериорен дизайн.

Компанията наброява повече от 20 600 служители, има 76 производствени предприятия и оперира в над 135 държави по света.

Групата, изцяло испанска собственост, е пазарен лидер в Европа, Латинска Америка, Индия и Русия. Тя също е основен конкурент на пазара в Китай и останалата част от Азия, Африка и Близкия изток. Roca е световен лидер в своя бизнес сектор. www.bg.roca.com