Френски речник въведе полово неутрално местоимение! Вече няма да има 'тя' и 'той'

18 ноември 2021 | 17:50
2185
6
Снимки: Pixabay
6

Харсева ли ви или не, френският речник "Робер" добави в онлайн изданието си ново полово неутрално местоимение – iel. То ще се отнася до небинарните хора, или с други думи – до тези, които не се определят еднозначно като мъже или като жени.

Решението веднага разбуни духовете, предизвиквайки разгорещен спор сред френското общество. За Франция е всеизвестно, че е страна, където на граматиката се гледа като на свещенодействие.

Въпросното местоимение iel е комбинация от местоименията за трето лице единствено число, мъжки род – „той“, което на френски е il, и за трето лице единствено число, женски род - „тя“, което на френски е elle.

Новината, че местоимението е добавено в един от водещите речници във Франция - "Робер", бе разгласена вчера от негови представители. От съобщението стана ясно, че то е добавено към останалия списък с думи преди няколко седмици. Като повод за решението им бе изтъкнат фактът, че създателите на речника забелязали все по-широката му употреба през последните месеци.Френското правителство веднага реагира и категорично се обяви против идеята. Всъщност това не се случва за първи път. Министерството на образованието е отхвърляло по-рано и други подобни опити за въвеждане на полово неутрален език в учебните програми.

Несъгласието и възмущението си от решението на „Робер“ изрази и френският депутат Франсоа Жоливе, който лично написа гневно писмо до френската академия на науките. В негова подкрепа категорично се обяви и министърът на образованието Жан-Мишел Бланке.

Всъщност опит да се премахнат думи като "той", "тя", "баща" и "майка" бе направен още в началото на тази година в САЩ, когато председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси внесе доклад, с който по думите ѝ „се надява да направи новия Конгрес на САЩ най-приобщаващия в историята".

Това означава, че ако новият правилник на Камарата на представителите бъде одобрен, горесочените термини ще спрат да се използват в 117-ия Конгрес.В доклада се казва, че специалната комисия "ще разгледа неравенствата въз основа на раса, цвят на кожата, етническа принадлежност, религия, пол, сексуална ориентация, полова идентичност, увреждания, възраст и национален произход“.

В него също така се съобщава, че комисията "ще зачита всички видове пол и ще замени всички местоимения и думи, обозначаващи семейни връзки, с неутрални по пол в правилата на Камарата на представителите“.

В резолюцията се отбелязва още следното: "Параграф 8 (в) (3) от правило XXIII трябва да премахне думите - баща, майка, син, дъщеря, брат, сестра, чичо, леля, братовчед, братовчедка, племенник, племенница, съпруг, съпруга, тъст, тъща, свекърва, зет, снаха, втори баща, мащеха, доведен син, доведена дъщеря, полубрат, полусестра, внук и внучка и ги замени с родител 1, родител 2, дете, sibling вместо брат и сестра, съпруг, родители на съпруга, дете на съпруга и т.н.".

Тогава обаче срещу това решение твърдо се обяви Бившият прессекретар на Белия дом Шон Спайсър. Той заяви, че описанието на Нанси Пелоси в Тwitter е в нарушение на правилата, тъй като там тя се описва като майка и баба във визитката си."Това е върхът на лицемерието за хората, които твърдят, че са защитници на правата на жените. Те дефакто отричат биологичното съществуване на жените", пък бяха думите на бившата конгресменка на Хавай Тулси Габард.

В италианските лични карти родителите на децата в скоро време вече най-вероятно няма да бъдат вписвани като "майка" и "баща", а ще се използват неутрални по отношение на пола термини. Решението на правителството бе приветствано от борците за граждански права през януари тази година.

Припомняме, че то премахна промяната, въведена от крайнодесния лидер Матео Салвини по времето, когато беше министър на вътрешните работи през 2019 г. Тогава политикът възрази срещу съществуващото използване на термините „родител 1“ и „родител 2“ в личните карти на деца под 14 години. Но вътрешният министър Лучана Ламорджезе заяви пред парламента, че решението е мотивирано от необходимостта да се спазват европейските правила за защита на личните данни.Италианският надзорен орган по защита на данните също възрази срещу реформата на Салвини с аргумента, че тя нарушава правата на децата, които не са под попечителството "на майка или баща". Така през октомври миналата година бе издаден указ на министъра за премахване на реформата на Салвини и сега се чака неговото одобрение.

Но както и в другите страни, така и в Италия въпросите, свързани с пола, предизвикват противоречиви реакции – традиционно католическо и патриархално общество, където еднополовите партньорства получиха юридическо признание само преди пет години.

Дали ще се наложат и ще успеят ли опитите в тези страни за налагане на подобни и определени като полово неутрални термини и в други части по света, бъдещето ще покаже. 

Четете още: Официално в UK: Няма мама, няма тате, има само раждащ родител

Още по темата

Коментари

6 Иван
  22 ноември 2021 | 09:27 отговор
 

Сега заради извратените американци всички трябва да си променим езика, така ли? Казал ви е някой! Има 4 думи, и третата и четвъртата са сексуални отклонения. Думите са: мъж, жена, педераст и лесбийка. И после вече има названия на всеки вид роднински отношения, дето в другите езици ги няма, а само в българския - етърва, зълва, девер и разни други. Може да имаш чичо и той да е педераст, но това е друга тема. Може чичо ти да е мъж и педераст и да има деца. Такъв е случаят с певеца Емил Димитров, който на стари години приличаше на дърта курва, но имаше деца. Не може да кажеш: "Снощи наебах едно "то".". А ти всъщност си наебал Нанси Пелоси. Ако ти стане от тая проста жена. Може и тя да те наебе, но и ти не си "то". За всички тия американски откачалници в статията в българския жаргон си има точен ТЕРМИН: тъпи, скапани педераси :)))

 
5 Просто питам
  19 ноември 2021 | 09:44 отговор
 

ако единият родител е "раждащ", как ще се определи другият? Осеменител? Донор на сперма? ...или някоя друга простотия.

 
4 Хм
  19 ноември 2021 | 07:18 отговор
 

А защо само Родител 1 и Родител 2? Ние сме щастлива тройка, две жени и един мъж, гледаме нашите 4 деца и искаме родителските ни права да се признаят от държавата. Каква е тази дискриминация?

 
3 Koko
  18 ноември 2021 | 19:42 отговор
 

Edin,ne Musolini,ne Pino4et,ami edin Hitler mu trjabva oak na toja svjat,da vi kaze na vas-3-ti polove,gejove,lezboja, i drugi primati....

 
2
  18 ноември 2021 | 19:23 отговор
 

Идиоти !

 
1
  18 ноември 2021 | 18:34 отговор
 

да еба ващо родител 1 да еба

 

Добави Коментар

Най-четени