Автор
Ева Григорова

Германски антиваксъри се заселват в Ахелой

Българското Черноморие се оказа притегателен център за антиваксъри от Германия, съобщава “Шпигел”. Според германското издание противниците на мерките и ваксините откриват в България място, на което възвръщат частично отнетата си свобода. В статията се твърди, че антиваксърите от Германия са се насочили към Черноморието и наемат или купуват имоти по ивицата между Бургас и Варна. “Там животът е евтин, а на противоепидемичните мерки се гледа през пръсти”, пише авторът Валтер Майр.

Журналистът е посетил "бастиона" на сънародниците си в Ахелой - жилищен комплекс, наречен “Шато Ахелой”, пред който били паркирани много автомобили с германска регистрация.

Снимка:Булфото

Управителят на комплекса Дирк Гелбрехт е основател на група в социалната мрежа „Телеграм“, която се казва „Германски изселници в България“ и вече наброява 2500 души, пише още в статията.

Гелбрехт обяснява пред журналиста от „Шпигел“, че в „Шато Ахелой“ живеят около 60 души – съкооператори от няколко поколения. В споменатата група в „Телеграм“ Гелбрехт посочва и един от мотивите си да обърне гръб на Германия. Според него медиите в тази страна била „лъжливи и лицемерни“ и трябвало да бъдат „унищожени“.

Авторът на „Шпигел“ отбелязва, че, без да привличат много внимание, антиваксърите от Германия се групират в „Телеграм“ и потеглят към България – „бедняшката колиба на ЕС“. Там те купуват или наемат недвижими имоти, с предпочитание към черноморското крайбрежие – между Бургас и Варна. За германците цените тук вероятно са пренебрежително ниски - в „Шато Ахелой“ наемът на един апартамент възлиза само на 232 евро месечно.

Снимка:Булфото

В края на дългия репортаж журналистът от „Шпигел“ отвежда читателите в друга база на германските емигранти и антиваксъри край Варна. Главното действащо лице на германската диаспора там е българската туркиня Лени, която дълги години работила като учителка в Потсдам, а днес е „пътеводната звезда на всички желаещи да се установят в България“. Лени смята, че много хора в Германия са с „промити мозъци“, защото вярват прекалено на медиите. В комплекса край Варна тя се грижи за децата на емигрантите: води ги на плаж и им преподава четене, писане, смятане, плетене и хлебарство.

„В България човек живее, без да го поучават разни надзиратели и без да среща непрекъснато горди ваксинирани хора“, казва българската туркиня пред „Шпигел“.