Автор
Woman.bg

Германци изследват как се живее с БГ пенсия

Две хиляди души над 50 годишна възраст ще бъдат изследвани от мюнхенската организация "Макс планк институти", която ще анализира процесите на стареене и живота на българите.

Изследването ще проследи живота на 2000 души, избрани на случаен принцип, от детството им досега. Представител на социологическа агенция ще посети домовете на участниците, за да установи какви са условията на живот, семейната им среда, образование, кариера, деца и внуци.

Екатерина Маркова, българският координатор на проекта от Института за изследване на обществата и знанието при БАН, коментира пред БНР, че всеки има правото да откаже, но призова всички да се отзоват заради добрата кауза. Това е уникален шанс за България и нейното развитие в грижата за пенсионерите и хората над 50 години. Маркова добави още, че това е мащабен европейски проект, започнал през 2004 г. в 11 държави, и обхваща процесите на стареене, като дава сведения за някои физиологични особености като силата на захвата на двете ръце, който е свързан с предразположеността ни към различни заболявания. Пример за реалното отражение на изследването в европейските общества е Словения, която проведе пенсионната си реформа на база резултатите от проучването.

Четете още: Кралицата Владинова с невероятен успех

Българските политици ще получат данните от изследването, което ще се проведе в България от началото на месец май до септември тази година, през 2018-а година. Очакванията са те да повлияят положително върху здравната, демографската и пенсионна политика на страната ни.