Автор
Антония Михайлова

Глад, разрушения, трупове и порноактриси: Бейрут, какъвто никога не сте го виждали! (Снимки)

Болка, кръв, трупове и руини. Така изглежда днес столицата на Ливан – Бейрут, която бе разтърсена от два мощни взрива снощи, отнели живота на над 100 души. Пострадалите са близо 4000.

Стотици други хора са хванати като в капан в домовете си, а още толкова са в неизвестност, навярно затрупани под руините. Страната е в тридневен траур...

Десетки сгради са сринати до основа, а взривът е отекнал в целия град, предизвиквайки масова паника. Той е бил чут на 250 км в Кипър. По думите на йордански сеизмолози експлозията е била еквивалентна по мощност на земетресение с магнитуд от 4,5 по скалата на Рихтер, а губернаторът на Бейрут сравни инцидента с „взривовете над Нагазаки и Хирошима“.

Бейрут е обявен за бедстваща зона и в него е въведен двуседмичен режим на извънредно положение. Ливанският Червен кръст е изпратил над 30 свои екипа на пристанището. Щети са нанесени на посолствата на България и Русия. Резиденцията на бившия премиер Саад Харири в центъра на града също е пострадала. Съпругата и дъщерята на покойния Харири, който беше убит при атентат в Бейрут през 2005 г., са сред ранените при мощната експлозия в ливанската столица. Президентът Мишел Аун обяви, че 66 млн. долара ще бъдат пренасочени за спешна помощ.

Шефът на сигурността в града - Абас Ибрахим, изрази мнение, че взривовете може да са причинени от стари взривни материали, конфискувани преди време и съхранявани в стар склад близо до пристанището. Малко по-късно подозрението му бе потвърдено и стана ясно, че са се взривили над 50 тона амониева селитра – именно от контрабанден товар, конфискуван от кораб преди няколко години.

По-рано пък в медийното пространство се прокрадна версията, че става въпрос за атентат. Телевизия Al Hadath не изключи вероятността това да е бил ракетен удар на военновъздушните сили на Израел срещу склад на радикалната организация „Хизбула“. По-късно, позовавайки се на свой източник, израелското държавно радио Kan опроверга евентуално участие в инцидента.

Обратно – именно ливанското шиитско движение „Хизбула“ стои зад ужаса в Бейрут, смята бившата порноактриса с ливански произход - Миа Халифа. „Хизбула лъже ливанския народ, че не крие експлозиви на територията на страната ни. Освен това твърди, че взривът е заради фойерверки! Фойерверки? Ще го кажа веднъж и ясно: Вие сте позор за ливанския народ, който заслужава много повече! Никога няма да се срещнете с Аллах, тъй като той ще види какви сте всъщност. Никакви грехове не могат да задминат вашата нечовечност и престъпления срещу ливанския народ“, написа гневно тя в Инстаграм.

View post on Instagram
 

Спецслужбите не отхвърлиха и версията за терористичен акт, но по думите им е все още рано да се говори за такъв.

Ефектите от експлозиите обаче далеч преминават границите на материалните щети, застрашавайки сигурността на цяла една и без това бедстваща и дълбоко изстрадала близкоизточна държава. Взривът се случва в ситуация на политическо напрежение в Ливан, където се провеждат улични протести срещу правителството заради най-тежката икономическа криза в страната от гражданската война през 1975-1990 г.

В същото време страната се бори с все по-нарастващия брой новозаразени с Ковид-19, а здравната система изнемогва. Здравният министър алармира за положението там, което по думите му е катастрофално.

От днес болниците в Бейрут и околностите вече са препълнени, а ранените все още не са прегледани. И със сигурност броят на тези, които ще потърсят помощ, ще продължава да расте.

Би Би Си пише, че Ливан внася по-голямата част от храните си. След взривовете на пристанището обаче страната остава без зърнения си запас, който складира до морето.

Инцидентът ще остави непоправими и пагубни последствия в бъдеще, прогнозират експерти.

Премиерът Хасан Диаб призова всички държави и приятели на страната да се притекат на помощ.

Ливан, молим се за теб!