Голяма Богородица е! Да се помолим

15 август 2022 | 07:54
15062
16
16

Православната църква чества Успение на Пресвета Богородица, който е един от 12-те най-големи християнски празници.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук и думата "успение" - заспиване.

Три дни преди смъртта й архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при Себе Си в своето Царство, за да царува вечно с Него. Последното й желание е да види светите апостоли заедно.

По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред Светицата и закъснелият Апостол Тома, намират само плащеницата й.

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците Пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни." В памет на явяването й пред апостолите Църквата определя този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигне на хляба".

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рожденият ден на Христовата майка. След тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за умрелите. Селищата с църкви "Успение на Пресвета Богородица" имат храмови празници.

Провеждат се родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с порфорен орнамент, пилешка каша, тиганици, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, пешкир и пари.

На този ден празнуват всички, които носят имената Мария, Мариан, Мариана, Мариян, Марияна, Маша, Мика, Мира, Мара и др.

Още по темата

Коментари

6 Бивш от НСГП
  15 август 2021 | 10:47 отговор
 

Че до главния редактор на сайта за истинската жена бе. Че кой е тоя съмнителен субект бай ставри бе, че нещо все него веке сънувам бе.

 
5 Бивш от НСГП
  15 август 2021 | 10:02 отговор
 

!!! Една 11-15 годишна циганка, която вместо да учи, роди първото дете, си осигурява автоматично следните детски и помощи: !!! Че да се помолим само за неправдата.

 
4
  09 септември 2020 | 00:46 отговор
 

Щ t fl o

 
3
  09 септември 2020 | 00:40 отговор
 

T k p a t p n b k d z

 
2
  09 септември 2020 | 00:38 отговор
 

T k p a t p n b k d z

 
1
  09 септември 2020 | 00:36 отговор
 

Da se na c’è pr i g a V V a n a p d e

 

Добави Коментар

Най-четени