Председателят на борда на директорите на компанията Googlе и един от най-богатите предприемачи в света, Ерик Шмид, смята, че дните на интернет в сегашния му вид са преброени.

Това мнение бе изразено в четвъртък по време на една от дискусиите на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

На въпроса какво ще е бъдещето на глобалната електронна мрежа, той каза: "Аз ще отговоря много кратко - интернет ще изчезне". "Ще има толкова много IP адреси, толкова много устройства, сензори, неща, които сте сложили върху себе си, с които можете да си взаимодействате, че ще престанете дори да го усещате", обясни той. "Това ще стане постоянна част от вашето присъствие".

"Вие виждате появата на толкова много мощни технически платформи, виждате как се променя, или ще се промени, реда на доминиране или лидерството – наричайте го така, както искате – заради появата на мобилните приложения за смартфони", каза Шмид. "Сега е абсолютно невъзможно да се предскаже как ще изглежда инфраструктурата на тези приложения, защото се надига цяла нова кохорта от играчи, засилващи властта на смартфоните, които по същество не са нищо друго, освен суперкомпютри", продължи той.

"В момента аз разглеждам този пазар като напълно отворен", каза директорът на Google.

ТАСС