Автор
Woman.bg

Граждани алармират за липса на дезинфектант в търговските обекти

Масови проверки в обектите за продажба на хранителни стоки е стартирала Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). До момента са съставени 1881 предписания и 52 акта за нарушения, като в голямата си част глобите се налагат при установяване на нередовна дезинфекция в търговските обекти, липса на дезинфектант, персонал без работно облекло или служители, които не са обучени да работят в ситуацията с COVID-19.

"Най-често подаваните сигнали са във връзка с това, че гражданите намират мерките срещу коронавируса за недостатъчно сигурни. Хората алармират и за недостатъчно почистване и дезинфекция на повърхностите, както и за използването на недостатъчно предпазни средства от персонала", споделя д-р Кремена Стоева от БАБХ. По думите ѝ няма определен тип обекти, в които да се наблюдава концентрация на този тип нарушения, както и че проверките ще продължават по всички обекти в страната, без предпочитания към някои от тях.

Междувременно от Столичната здравна инспекция също обявиха, че само за седмица са направени 210 проверки. Сред тях са и обектите за търговия и производство на храни.

„Аз лично съм виждал празни устройства за дезинфектант на входа на магазини, а търговските обекти е абсолютно задължително да имат поставени работещи дезинфектанти“, обяснява Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“.

Трябва да се има предвид, че единствените продукти, които предпазват потребителите от заразяване с COVID-19, са течните препарати на спиртна основа и концентрацията на етанол е 70%, припомнят експерти. Не всички клиенти обаче спазват правилото за дезинфекция. Ето защо според изпълнителния директор на асоциация „Активни потребители“ най-важен е контролът.