Автор
Кристина Кирова

Грози ли ни нова пандемия? Ето кога СЗО ще реши дали маймунската шарка изисква спешна ситуация

Светът все още си поема въздух след дългоочакваното отпадане на мерките покрай пандемията от Ковид-19, а изглежда, че вече се намираме пред нова опасност. Маймунската шарка, макар и мнозина да гледат с насмешка, когато стане дума за нея, може би ще се окаже много по-застрашаваща, отколкото сме предполагали.

Заболяването, което е ендемично за някои райони в Африка, се превръща във все по-голяма заплаха, тъй като разпространението ѝ става все по-широко и за момента статистиката сочи, че има 1600 потвърдени случаи в 39 държави и 72 смъртни случая. Припомняме ви, че през последните седмици бяха установени и случаи на зараза в Гърция и Румъния.

View post on Instagram
 

Според специалисти, вирусът се "държи все по-необичайно", което предизвиква СЗО да вземе решение дали заразата изисква спешна ситуация. Това ще се състои на 23 юни и ще бъде установено дали ще се наложи извънредна ситуация, каквато до момента е имало само покрай коронавируса.

View post on Instagram
 

Маймунската шарка се характеризира със симптоми, подобни на тези при грип, като към тях се прибавят и кожни лезии, предава се единствено чрез близък контакт. Директорът на СЗО, Тедрос Аданом Гебрейсус, е категоричен, че организацията е задължена да реагира, преди ситуацията да излезе извън контрол.

Четете още: Какво като е Наоми Кембъл - и тя подлежи на проверка, хайде да не се шашкаме излишно