Автор
Woman.bg

Хари за смъртта на Даяна: "Питах се защо се случва на мен. Какво лошо съм направил"

На 31 август се навършват 20 години от смъртта на принцеса Даяна.

Кончината ѝ шокира света и остави огромна рана в сърцата на най-близките ѝ.

Дни преди годишнината от печалната ѝ загуба излезе интервю, в което синовете ѝ – принцовете Хари и Уилям, за първи път разкриват как са научили за смъртта на майка си и как са се почувствали в първите минути след страшната вест.

Пред ВВС двамата споделят, че новината, че майка им е умряла, ги застига в Шотландия, където са заедно с баща си на почивка.

"Една от най-трудните задачи на някой родител е да съобщи на децата си, че другият родител вече не е между живите. Аз не зная как трябва да се постъпи правилно в такъв момент", разкрива по-малкият син на принцесата на Уелс. "И въпреки че баща ни преминаваше през същия ужас като нас, бе там и ни подкрепяше, опитваше се да направи най-доброто, на което е способен, за да е сигурен, че сме защитени", допълва той.

"Чувствах се дезориентиран, замаян и много объркан. Не спирах да се питам защо се случва на мен и какво лошо съм направил", разказва Хари за случилото се.

Хари допълва, че с брат му са били обидени и от факта, че скръбта им е превърната в сензацията. Принцът е толкова травмиран от безкомпромисността, с която пресата разпространява всичко свързано с принцеса Даяна и семейството ѝ в дните след смъртта ѝ, че се зарича никога повече да не си позволява да плаче пред хората.

Уилям пък споделя, че това да върви зад ковчега на майка си по време на погребението ѝ е едно от най-тежките неща, които му се е налагало да прави в живота си и че през цялото време е искал да избяга в стаята си и да поплаче на спокойствие.



Принцовете също така не пропуснаха да споменат, че подкрепят баба си за решението ѝ да отиде при тях в замъка Балморал след смъртта на майка им. Припомняме ви, че кралицата бе силно критикувана за това свое решение и заради факта, че не е дала публично изявление за смъртта на Даяна. Уилям и Хари обаче са категорични, че към онзи момент приоритет за кралицата е било да се увери, че синът ѝ и внуците ѝ са добре, а не да спазва протокола.

"В онзи момент баба просто искаше да защити сина и внуците си. След катастрофата тя дори бе разпоредила да не пристигат никакви вестници в двореца, за да не се разстройваме", разкрива Уилям.

Елизабет Втора си навлече гнева на поданиците си и защото дни наред не се съгласяваше да смъкне наполовина знамената на Бъкингамския дворец в знак на траур за загиналата Лейди Ди. В интервюто си Уилям и Хари обаче подчертават, че баба им не е разпоредила това дори, когато е починал баща ѝ – крал Джордж VI.