Виждали сме куклата Барби - любимата играчка на няколко поколения, с най-различни визии - от учителка и лекарка, през полицайка, чак до жокей.

Изглежда ще ни се наложи да свикнем да я виждаме и в още един облик, а именно с хиджаб. Казваме това, защото това е новата мода сред емблематичните кукли.

Припомняме ви, че миналата година производители на играчката официално заявиха, че започват да произвеждат Хиджарби ( наименованието съчетава думите хиджаб и Барби).

"Развълнувани сме от възможността буквално да променим лицето на марката. Вярваме, че носим отговорност пред момичетата и родителите да представим по-пълна картина на красотата", сподели тогава Евелин Мазоко, световният генерален мениджър на Барби. Засега Хиджарби е достъпна само в САЩ и Великобритания, но славата ѝ завидно расте и съвсем скоро сигурно ще завладее и други световни пазари.

Доказателството за това е, че Хиджарби вдъхнови една млада нигерийка на име Ханифа Адам сама да започне да майстори подобни кукли.

25-годишната дама, която е с магистърска степен по фармация от университет в Обединеното кралство, купува нормални кукли Барби, които после трансформира с тоалети и хиджаб, направени лично от нея.

"Всичко това е свързано с моята религия и културна идентичност. Просто исках да дам друга възможност на мюсюлманските момичета като мен", споделя пред "Си Ен Ен" нигерийката.

Дейността на Ханифа на положителни коментари в интернет. Интересно ни е да разберем какво е вашето мнение за куклите на Адам, дами?

Abaya Squad. Tag a #bestfriend

Публикация, споделена от Mini Hijab Fashion! (@hijarbie) на

Having a deep conversation with @lifelongpercussion and @wwags was gracious enough to capture it!

Публикация, споделена от Mini Hijab Fashion! (@hijarbie) на

#flowercrown #hijarbiestyle

Публикация, споделена от Mini Hijab Fashion! (@hijarbie) на