Автор
Весела Георгиева

Хиляди хора протестираха в центъра на София в подкрепа на Украйна

Хиляди хора излязоха в центъра на София на протест под надслов "Заедно за Украйна!“.

Хората се събраха на площад „Независимост“, отправяйки призив за прекратяване на военните действия. Демонстрацията бе под надслов „Заедно за Украйна“ и бе организирана изцяло в социалната мрежа Фейсбук.

След това демонстрантите се отправиха на мирно шествие по бул. "Цар Освободител", покрай сградата на Народното събрание към „Орлов мост“ и го блокираха. Там разпънаха голям плакат с призив към руския президент: „Путин, в името на човечеството, спри войната!“



Всички скандираха "Слава на Украйна".

Развяваха се знамена, хората носеха и други плакати с надписи на различни езици: „Мир!“, “No war”, „Да спасим Украйна, да спрем насилието там", "Да спрем убийствата на мирни граждани и разрушаването на техните домове", "Да спасим хората от жажда, глад и студ! Да спасим ранените! Да спрем безумието, наречено война“, „Пълна подкрепа за Украйна“.


Ситуацията премина изключително спокойно, не се стигна до напрежение.

С плакати "Спрете войната!" и "Войната е зло", точно месец след началото на руското нахлуване на 24 февруари, те поискаха незабавно прекратяване на бойните действия и изтегляне на руските части от страната.