В една наглед спокойна и предпразнична неделя, много внезапно си отиде още една от иконите на Холивуд. След Хийт Леджър и Патрик Суейзи, на 20 декември 2009 година (неделя) угасна още една млада и безкрайно талантлива кинозвезда - актрисата Британи Мърфи.

Тя беше само на 32-години, а официалната причина за смъртта й е сърдечен удар.

Новината беше потвърдена в късния неделен следобед от американското издание "New York daily news", а малко по-късно и от електронните страници на "The Sun" и "OK!"

Сигналът в клиника „Cedars-Sinai", в която е била откарана Британи, е бил подаден от съпруга й Саймън Монджак, тази неделя в 8 часа сутринта. За съжаление обаче, след близо двучасова борба за живота й, лекарите не са успели да я реанимират.

Според американския таблоид "The Sun" майката на актрисата е тази, която първа открива под душа дъщеря си в безпомощно състояние, след което съпругът й веднага е потърсил екипите на спешна медицинска помощ, но било твърде късно.

Появиха се различни версии за смъртта на младата актриса - от прекомерна употреба на успокоителни и андидепресанти до злоупотреба с дрога, но най-тиражирана от всички версия е анорексия.

За никого не е тайна, че Британи с годините ставаше все по-слаба и все по-крехка - от момичето с бузките и блестящия поглед, което гледахме в „Баровки" и „Луди Години" до следващите й роли в киното, от едновремешната Британи не беше останал и помен.

При всички положения, според „Лос Аджелис Таймс", от спешния медицински център, в който е била приета и издъхнала - „Cedars-Sinai", ще й бъде направена аутопсия, а полицейското управление в Лос Анджелис вече се е заело с разследване на причините около нейната смърт.

Името на младата актриса нашумя след тийнейджърската лента „Баровки", след което, наред с Алиша Силвърстоун, тя бързо попадна сред любимите актриси на младото поколение.

Ролята, която я изстреля на върха, е тази на Шели в касовия „Sin City (2005).

През 2002 година игра водещ персонаж в "Осмата миля", където беше рамо до рамо с Еминем. Година по-рано си с партнира с Майкъл Дъглас в трилъра "Нито дума".

Последната снимка на Британи Мърфи: 3 декември, 2009 г.

Британи Мърфи през годините