Автор
Христина Кирилова

И около вас ли има болни от корона? Ето какво се случва с пандемията и какво ни очаква

Изглежда, че краят на пандемията все още е далеч, а на моменти - сякаш ни се струва невъзможно да го достигнем. След като ковид-19 прерасна в няколко варианта, вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова съобщи доста притеснителни новини в ефира на BG On Air.

В интервю тази сутрин тя сподели, че е повече от сигурно, че всички ще се срещнем с варианта Омикрон, при това неведнъж. По думите на професора, този щам е изключително заразен, като при някои протича по-леко, дори "на крак", а при други по-тежко. И ако до този момент живеехме с убеждението, че след боледуване, сме защитени от имунитет, то това не важи за Омикрон, който не се повлиява и от ваксините толкова, колкото първият вариант на вируса.

Александрова съобщи още, че се очаква през октомври да бъдат налични ваксини на Пфайзер и Модерна срещу Омикрон, но за момента не може да бъде гарантирана много по-висока защита.

"Всеки човек има свой собствен имунологичен профил и няма как да поставим всички хора под един знаменател. Антителата спрямо ваксините или други варианти много по-слабо биха могли да се свържат с Омикрон.

За щастие, все още има антитела, които успяват да го разпознаят. Да, ваксините не ни предпазват във висока степен да бъдем инфектирани. Инфекция с вариант преди Омикрон дава защита само 38% в първите 6 месеца. Има и Т-клетъчен имунен отговор, на който разчитаме да запълни празнината. Той унищожава вече заразените клетки", обясни проф. Александрова.

Тя споделя още, че за момента най-доброто, което можем да предприемем, за да се предпазим, са мерките, свързани с носенето на маски и спазването на дистанция.

Четете още: Край! Шеф Андре Токев излиза на свобода