Има ли прошка за лекарката-робот, която не спаси умиращо 3-годишно дете

Вчера проговори лекарката, която не даде шанс на тригодишния Александър да живее. Доктор Елена Георгиева от столичната педиатрия "Проф. д-р Иван Митев", която оставила болното дете да чака в студения коридор цели два часа, се опита да спаси кариерата и кожата си, като изрази позицията си за трагичния случай в интервю за bTV.

Проговори, едва когато почернената майка на Алекс публикува снимката ѝ във Фейсбук. „Това е съществото (Елена Георгиева), което отказваше да приеме моето дете, докато го гледаше как умира. Как спите, как се гледате в огледалото!", написа Златина Петрова в социалната мрежа и призова потребителите да споделят публикацията ѝ.


В интервюто за bTV видяхме една безчувствена, арогантна, безизразна жена, за която болните деца са поредните досадни пациенти. За която два часа не е забавяне в хоспитализацията. Докторката, която вместо да прегледа умиращото дете, насочва притеснените родители към друга болница. За какво ѝ е да го преглежда? Нека някой друг да се погрижи. А тя ако може да избута дежурството си. А и нали няма свободни легла - оправдание, което чуваме все по-често в болниците. Е, имало е едно свободно легло, но то е било резервирано.

Как да повярваш на думите на доктор Георгиева, която дори не трепна, докато излагаше своята версия? Може ли безчувствен робот да казва, че детето е чакало само 30 минути и не му е било тежко състоянието: „В 1:30 ч. ми бяха предоставени документите. Някъде около 2 ч. детето беше прието. През този половин час установих, на базата на клиничния преглед, че става въпрос за дете, което има нужда от болнично лечение, но не и от интензивно болнично лечение“, твърди лекарката, подписала смъртната присъда на детенцето. За нея всичко е попълване на документи. Та тя дори не се е трогнала от майчините сълзи и молби за помощ.
„През сълзи я молех, само да видят какво му е на детето. В приемния кабинет, на кушетката пред тях, моето дете умираше! Те това много добре го видяха. Казаха, че спешното легло в болницата било резервирано за някакъв човек, който трябвало да дойде”, сподели почернената майка. Да в 21 век вече трябва да си резервираш живот. И как е резервирано това легло? Може ли да ни кажете таксата „живот“, която искате от родителите, доктор Георгиева?


Наглостта на тази лекарка е безгранична: „Съпричастна съм към тъгата на родителите, но не бива тази мъка да се превръща в агресия,“ каза в интервю за „Тази сутрин“ Георгиева. Агресията ще върне ли Александър, когото вие убихте? Няма ли да се смирите и да помолите родителите за прошка? Как заспивате вечер като знаете, че сте отнели живот? Докога в България няма да наказани лекари за престъпна безотговорност? Докога ще умират деца от вирусни инфекции? Защото утре докато чакате с часове в болничния коридор това може да се случи и с вашето дете…