Автор
Ива Петрова

Има ли смисъл бракът, или как милениалите промениха света

Личните ценности и цели на „милениалите“ се различават от онези, които са били актуални за предните поколения. Във връзка с това все повече рожби на XXI век отлагат сключването на брак или се отказват напълно от него. Как гледат съвременните младежи на създаването на семейство и по какво връзките им се отличават от тези на родителите им?

Милениалите се фокусират върху работата си, личните си потребности и целите си, както и върху изграждането на здрава финансова основа за създаване на семейство. Нещо повече – те се съмняват доколко изобщо има смисъл да сключват брак. В сравнение с бабите и дядовците си те остават ергени и стари моми три пъти по-често. Представителите на поколение Y, които не се отричат от брака, но го отлагат за по-късно, го правят поради следните причини:

- 29 % не се чувстват финансово готови за брак;
- 26 % не са намерили подходящия партньор;
- 26 % смятат, че са твърде млади за женене.

Тази статистика показва сериозна културна промяна. За пръв път в историята на човечеството хората са започнали да възприемат брака като един от възможните варианти, а не като необходимост. Това им позволява да преразгледат представата за брака и да подходят към него с повече уважение и осъзнатост, отколкото са могли предните поколения, чак от древността досега.

Те поставят на първо място личните си потребности и ценности

Много милениали подхождат стратегически към развитието на кариерата и финансите си. Освен това те се стремят да реализират личните си ценности – например, в политиката, изкуството, религията или образованието.

„Аз отлагам брака, за да намеря своето място в света“, казва Некпен Осюан, една от основателките на организация за защита на правата на жените. Тя е на 32 години и планира да се омъжи в по-напреднала възраст. Стреми се да намери човек, който да споделя ценностите ѝ в семеен, религиозен и политически аспект. Междувременно се опитва да уточни как нейните предприемачески и финансови цели могат да се съчетаят с ролята на майка и съпруга.

Промените в социалната роля на жената също водят до отлагане на брака. Съвременните момичета се стремят да постъпят в университет, да си намерят работа и да използват други възможности, които са били недостъпни за предните поколения.

Ето какво казва по въпроса експертът по любовни връзки Дженифър Родс: „Аз мисля, че милениалите отлагат брака, защото жените сега имат много по-голям избор от преди. Те предпочитат да се фокусират върху работата си и използват замразяване на яйцеклетки и други технологии, за да „спечелят време“. Любовните връзки се превръщат в допълнителен лукс за тях – и това ги кара да подхождат по-внимателно към избора на партньор“.

Сега за жените е много по-важна емоционалната подкрепа от страна на мъжа, отколкото финансовата. Проучване на Готман института за емоционалния интелект показва, че мъжете с по-висок емоционален интелект имат по-голям успех в сключването на брак и имат по-щастливи семейни отношения. Умението да бъдеш емпатичен и разбиращ, да уважаваш гледната точка на другия и да позволяваш на партньора да взима решения, може да се придобие, то може да се развие като навик.



Те подлагат на съмнение смисъла на брака

Някои милениали се отнасят скептично към самата идея на брака. Възможно е да са били свидетели на развода на родителите си или да не искат да се обвързват юридически и икономически. Според Дженифър Родс отбягването на официално оформена връзка е начин да се преборят с тревожността си и със страха да вземат погрешно решение.

Отлагайки официалния брак, представителите на поколение Y имат възможността да преминат през няколко сериозни връзки, преди да свържат живота си с един партньор. По този начин съвременните младоженци започват да усвояват тънкостите на брака от различна стартова позиция от техните родители, баби и дядовци. Те сключват брак, осъзнавайки добре от какво имат нужда за щастлива връзка, те искат равноправие, както в работата, така и в домакинството.

Исторически погледнато, бракът е бил юридически, икономически, религиозен и социален съюз. Хората са се женили, за да обединят собствеността си, да получат подкрепата на семейството на съпруга, да заемат определено положение в обществото, да изпълнят религиозните или културни изисквания на социума. Съвременните млади хора не искат да се поддават на подобен натиск. Те заявяват, че любовните им връзки са изключително техен личен проблем. Ако създадат семейство, то ще е базирано само на любов и привързаност. Нуждата от одобрение не може да ги накара да сключат брак.

Те се стремят да опознаят себе си


Отлагайки брака за по-късно, милениалите натрупват повече житейски опит. Например, в професионален план те се опитват да направят кариера и да станат финансово независими. Те проучват личните си интереси и ценности и смятат това за свое неотменимо право.

Благодарение на това милениалите сключват брак, когато са вече зрели личности. Често това е съпроводено с допълнителни предимства като финансова стабилност, професионален успех, емоционална зрялост и развито самосъзнание.

За представителите на поколение Y това е правилният избор.
За тях е важно да уточнят какви са ценностите им и целите им в живота, преди да създадат семейство. Те за начало опознават себе си и своите желания – и намират начини за реализацията им. Впоследствие, стъпили на тази здрава основа, те изграждат връзки и отглеждат деца.

Милениалите са променили не само възрастта на сключване на брак, но и значението на самия брак в човешкия живот. Въпреки че отлагат официалния съюз до по-късно от своите родители, баби и дядовци, те натрупват ценен опит. Това им позволява да изграждат по-здрави и сполучливи връзки, базирани на разбиране, съчувствие, солидарност, общи ценности и мотиви.