Трудно е да си представиш как жена с крехко тяло и ангелско лице може да побере ударна доза сила. Не и след като се запознаеш с Кремена Халваджиян. Чувствителна, екстравагантна, борбена и успяла, Кремена може да е вдъхновение за всяка жена, която иска да съчетае щастлив семеен живот и просперираща кариера.

Много хора й завиждат за стотиците обувки, луксозната кола за хиляди лева и любящия съпруг. Но преди да побързат с негативите, нека се замислят, че всички тези неща не падат даром. Те са плод на дългогодишен труд и страст към работата.

Кремена Халваджиян е била стилистка на стотици личности и предавания. Поставила началото на професията на стилиста в България, тя е абсолютен монополист в този бранш. Има подчертан екстравагантен стил, който рядко може да се копира. Самата Кремена обаче се надява, че у нас ще се появяват все повече добри стилисти. Сред професионалните й изяви, са стайлингът на „На кафе", „Господари на ефира", „Пълна промяна", „Море от любов", "Секс игри, ах", стотици клипове и събития. Освен за стайлинга на отделни личности, русокосото миньонче се грижи и за интериора на различни студиа и заведения.

Кремена е пример за това, че ако правиш това, което ти харесва, успехът рано или късно идва. За близо 40 години е научила да слуша само себе си и винаги да има сили да започне отначало. Родена е в София, зодия Рак, майка на едно дете и съпруга на неповторимия Магърдич Халваджиян, собственик на "Глобъл Вижън" и "Глобъл Филмс". Тя не оправдава правилото, че зад всеки успял мъж стои една силна жена, защото никога не е била в сянката му. Заедно с Маги Халваджиян са пример за това, че истинското щастие настъпва, когато двама души гледат в една посока и извървят пътя към успеха ръка за ръка.

С какво се занимаваше преди да решиш да станеш стилист?
Кремена Халваджиян: Аз съм решила да стана стилист още преди да се родя. Завършила съм музика - виолончело, но след като баща ми почина, спрях да свиря завинаги. След това се появи детето и като поотрасна имах агенция за недвижими имоти за кратко. Правех го, защото от това се изкарваха пари в този период. Средствата от имотите финансираха клиповете на Маги по това време.

Кога започна да се занимаваш със стайлинг?
Кремена Халваджиян: Със стайлинг се занимавам от малка, още от първи клас. Дори са ме гонили от училище, подстригвали са ме за назидание, ходех нарисувана с темперни бои. Професионално започнах да се занимавам с първите клипове, които Маги започна да записва - на Дичо и различни фолк клипове. Първият ми ангажимент с предаване беше „Сладко отмъщение" и след това „На кафе" с Гала. От тогава се заредиха много, много предавания.

Може ли да се каже, че професионалният път на съпруга ти и твоят са се развивали паралелно?
Кремена Халваджиян: Да, ние сме създали всичко това заедно. Започнахме да осъществяваме нашите мечти, не сме мислили да създаваме такъв бизнес в началото и нямахме конкретни цели. Правехме си кефа. Той много искаше да снима, а на мен стайлингът ми идваше отвътре. Затова и нещата се получиха успешно и днес имаме голяма компания.

Значи ти не си жена, успяла покрай богатия си мъж?
Кремена Халваджиян: Да, абсолютно!

Как се запознахте с Маги?
Кремена Халваджиян: Общ приятел ни запозна целенасочено. Една вечер той влезе в нас и каза: „Добър вечер, аз съм режисьор от Холивуд." Аз казах: „Много важно" По това време аз имах друга връзка, но той беше много упорит. Всичко тръгна на шега и вече 20 години сме заедно, а от 18 години имаме брак. Още от тогава всеки от нас имаше своята страст - той към снимането, аз към стайлинга.

Предварително ли решаваш какъв стайлинг ще избереш или импровизираш?
Кремена Халваджиян: Не, не импровизирам, но като се запозная с един човек, вече виждам с каква рокля или костюм ще бъде. Като снимаме реклами на банки например, се съобразявам със сериозни изисквания и моята творческа работа е по-малко. Но когато нямам ограничения, мога да направя невъобразими неща.

Имаш ли любими творения?
Кремена Халваджиян: Трудно ми е да кажа, но имам някои, в които съм вложила изключително много. Например, къщата на „Стар Академи" трябваше да я направя за 20 дни. Аз почти спях там и след като всичко приключи се прибрах вкъщи и се наревах, беше огромно напрежение. Друго любимо ми е турнето на Слави Трифонов „Новите варвари", което беше много екстравагантно, в military стил. Момичетата от балета бяха с голи глави и с рокли с огромни кринолини. Всъщност, всяко едно нещо ми е любимо, толкова много неща съм правила!des_033.JPG

С коя популярна личност си работила най-лесно?
Кремена Халваджиян: Може би с Гала. От първия миг тя се остави в моите ръце и никога не е обсъждала или противопоставяла на решенията ми. Напротив - с поведението и нагласата си допълва стайлинга.

А най-трудно?
Кремена Халваджиян: С Наталия Симеонова. Аз много я обичам и уважавам като човек, но не успяхме да се сработим. Още в първите месеци на „Море от любов" разбрахме, че няма да се получи. Иначе се занимавам със стайлинга на предаването и асистентките.

Мислиш ли, че професията на стилиста е развита у нас? Има ли бъдеще?
Кремена Халваджиян: Бъдеще определено има, като се има предвид, че аз бях първият стилист. Днес вече има много стилисти, но аз слабо ги познавам, защото съм много натоварена и разсеяна. Много е хубаво, че вече има стилисти и списанията ни все повече заприличват на западните. Професията на стилиста има огромно бъдеще. Друг е въпросът, че българска мода няма.

Не харесваш ли българската мода?
Кремена Халваджиян: За мен българската мода е пълна скръб. Това са хора, на които трябва да им бъде забранено да се занимават с мода. Това е срам! Има изключения, например Totally Erected. Но в сравнение със световната мода сме никъде. Явно вкусът и манталитетът са ни такива.

Мислиш ли, че с професията на стилист може да се печели в България?
Кремена Халваджиян: Аз мога да кажа, че се печели. Но това е много относително. Ако дойде Стивън Спилбърг да бъде режисьор на някое предаване, хонорарът му ще бъде повече от бюджета на всичките ни предавания. Означава ли това, че всеки режисьор заслужава толкова?

Аз имах щастието да бъда едно от първите имена в България, които се занимават със стайлинг и хората свързват името ми с това. Сега има много абитуриенти и ми се обаждат хора, които искат точно аз да им направя стайлинга за бала. Понякога ми се ще да откажа, но те ми предлагат толкова пари, че не мога. По този начин ми вдигат летвата. Обаждали са ми се музикални компании, които искат аз да им направя стайлинга на певците и като им кажа цената, те се хващат за главата и им казвам да потърсят друг. Така че - може много да се печели от стайлинг, може и малко. Разбира се, в чужбина се печели много повече. Десетократно повече! Стилистът получава един от най-високите хонорари в екипа. Но в България все още не сме стигнали до това ниво - до прозрението, че стилистът създава имидж, с който да тръгнеш напред и да печелиш още повече.

Не си от онези родолюбци, които защитават България на всяка цена и си затварят очите пред реалнността.
Кремена Халваджиян: Аз определено не съм родолюбка. Тук се случват пълни малоумия, пълно е с нечовешка простотия, която ме дразни. Например - не плащам винетки и плащам луди глоби, защото съм решила, че винетки няма да купувам, защото тези пари не се използват. Онзи ден спуках гума в гигантска дупка и аз трябваше да заплатя за това. Това нормално ли е? Въпреки това аз не мога да живея в чужбина. Влюбена съм в историята на семейството ми, в старите къщи, в старото ми училище, в детството ми, в родния ми град София, но в нищо, което е сега. Живели сме в Италия, но се върнахме, защото не успях да свикна. За разлика от мен Маги е много космополитен. Само тук се чувствам вкъщи. Друг е въпросът, че това вкъщи не ми харесва.

Изглеждаш много борбена. Това ли ти е помагало да успяваш?
Кремена Халваджиян: Мисля, че да. Аз имам много силно развито чувство за справедливост. Винаги водя борби и отстоявам това, което мисля за правилно. Маги също е такъв.

Кога ти е било най-трудно? Имала ли си моменти на отчаяние?
Кремена Халваджиян: Винаги съм правила нещата така, че да ми е приятно и затова никога не ми е било особено трудно. Имала съм сблъсъци с отделни хора, когато някой не си е свършил работата и в последния момент трябва да се оправи всичко. Имах такъв шоков момент преди старта на „На кафе" и тогава побеснявам.

От къде черпиш вдъхновение и подкрепа за всичко това, с което се занимаваш?
Кремена Халваджиян: С Маги винаги се допълваме и подкрепяме. Понякога аз изпадам в отчаяние и той ме подкрепя, друг път обратното. Опитваме се да избягаме за ден-два някъде. Но като цяло адреналинът ни е сякаш двойно повече от на останалите хора. Никога не си поставям цели и предизвикателства. На мен всеки един ден ми е предизвикателство. Правя всичко така, че да ми е добре и да се забавлявам.

Мислиш ли, че има нещо, което помага да се успява в тази професия? Какъв е твоят съвет към хората, които искат да се занимават със стайлинг?
Кремена Халваджиян: Хората, които искат да се занимават с тази професия, не трябва да се съобразяват с околното мнение. Трябва да слушат само себе си! Мен до ден днешен не ме интересува какво казват другите. Ако започна да се съобразявам с всяко мнение, нищо няма да постигна. Взимаш решение, че правиш нещо и го правиш! Всеки има мнение и си мисли, че разбира от всичко тук в „Булгаристан", но никой не знае какво реално правиш и не подозира колко е трудно. Тази професия изисква много нерви, труд и часове работа.

Скоро ще навършиш 40, а никак не ти личи. Как си успяла да се съхраниш?
Кремена Халваджиян: Аз живея много вреден живот - пия, пуша, всяка събота ходя по купони, танцувам много, прибирам се на сутринта, независимо дали съм работила. Не ходя на никакви процедури, фитнес ненавиждам, не спортувам, понякога дори грима не си трия. Емоциите и адреналинът ме поддържат. Единствено ползвам хубава козметика, но това едва ли е достатъчно. Някой ден може да се отрази, но мисля, че миньончетата сме облагодетелствани в това отношение да изглеждаме по-млади.

Липсва ли ти нещо?
Кремена Халваджиян: Много неща ми липсват! Не бих казала обаче „традиционното" - липсва ми времето с детето. При мен не е така, нашето дете е отраснало с нас, на снимачната площадка и на всички места, където сме ходили е бил залепен за нас. Затова в личен план не ми е липсвало почти нищо.

Разкажи ни за сина си.
Кремена Халваджиян: Той учи в музикалното училище и догодина ще е абитуриент. Влече го професията на баща му и е много адекватен в този бранш. Привързани сме един към друг.

Ти ли ще му правиш стайлинга за бала?
Кремена Халваджиян: Онзи ден го бъзиках на тази тема и той ми се изсмя. Той има усет за тези неща и има строго определен вкус. Винаги държи да чуе моето мнение, както и аз неговото и това много ме радва.

Щастлива ли си?
Кремена Халваджиян: Да, определено! Ние сме минали през толкова трудности и всичко, което сме постигнали ни е мило, защото ни е коствало много. Здраво стъпили сме на земята и за всички тези години не сме се променили.

Източник: rozali.com