Автор
Марина Стоименова

Ислямският принц, който иска жените да свалят черните дрехи

Симпатичният и привидно хрисим вид на този все още млад мъж привлича като магинт западната преса. Блясъкът в интелигентните му очи се съчетава прекрасно с мантрите за умерен ислям и човешки права – и двете проблематични в родната му Саудитска Арабия.

Приказката е налице: 32-годишният престолонаследник принц Мохамед бин Салман е новият любим носител на правата на жените в консервативното и полово сегрегирано саудитско общество.

Той е познат в Саудитска Арабия повече с инициалите МБС, и де факто вече управлява, откакто през юни 2017-а беше посочен за наследник на трона от баща си - настоящият крал Салман. Владетелят е на 82 години и се бори с болестта на Алцхаймер, което логично дава всички лостове на властта в ръцете на сина му.

Принцът описва себе си с невероятна искреност в най-обширното интервю за западна медия, което е давал досега.
Интервюто беше излъчено в предаването „60 минути“ по американския канал CBS News в неделя - ден преди Бин Салман да пристигне на посещение в САЩ.

Роденият на 31 август 1985 година Мохамед обяснява, че е израснал с видеоигрите. Той обожава интернет, а английски е научил сам от филмите, които гледа от дете. Възприема се като „съвременен човек“ и на въпрос на водещата от CBS News дали смята, че жените и мъжете са равни, отговаря бeз грам колебание:

„Абсолютно. Ние всички сме човешки същества и няма разлика“.


Но в интервюто принцът не се спира дотук и добавя, че според него жените не трябва да бъдат задължавани да носят традиционната дълга черна абая и да забулват главите си с хиджаб, стига облеклото им да е „достойно и благоприлично, както е и на мъжете“.

„Решението е оставено изцяло в ръцете на жените да преценят какъв тип достойни и прилични дрехи ще изберат да облекат“, обясни принцът и неговото изявление мигновено предизвика голям международен интерес.

Все още остава неясно обаче дали тези думи са официален сигнал за промяна на обличането на жените в цялото кралство. В Саудитска Арабия няма правен писмен кодекс, който да върви с текстовете на шериата по този въпрос, затова полицията и съдебната власт по свое усмотрение налагат стриктен дрескод на саудитките, принуждавайки ги да забулват главите, лицата, а понякога и ръцете си. Религиозният орган действа много активно на публични места и спира дори и чужденки за „неблагоприлично“ облекло или поведение.



Явно принцът има намерение да промени това. Той вече се оказа в основата на редица революционни решения, с които позволи на жените да посещават смесени обществени спортни събития, а от средата на миналата година – и да шофират.

Сега той иска да ги насърчи и да работят.
В интервюто принцът обяснява, че засега само 22% от жените ходят на работа, а изваждането им от дома описва като „изключително трудно, защото саудитските жени не са свикнали да посещават обществени места“.

„Аз съм богат човек“, казва още принцът пред журналистката Нора О'Донъл. „Но не съм Ганди или Мандела. Аз съм член на управляваща фамилия, която съществува от стотици години, още от преди основаването на Саудитска Арабия. Моят живот е същият, какъвто е бил и преди да се заема с управлението. Но това, което аз правя сега, е да давам голяма част от парите си за благотворителност. Давам 51% на хората и 49% запазвам за себе си“.

Тези думи звучат малко странно от човек, който миналата година демонстрира, че притежава яхта за половин милиард долара. Принцът притежава и огромен замък във Франция, който е купил за своето семейство. По западен образец, той има само една жена, а не няколко, както е широко разпространено сред богатите саудитци.

Пред камерите Бин Салман си позволява дори да мечтае за равно заплащане на двата пола на работното място – нещо, което не е постигнато даже в западноевропейските страни.

Затова и амбициите за реформиране на обществото звучат малко като ПР от неговата уста. И все пак остава надеждата, че благодарение на влиянието си, той ще успее да промени настроенията в арабското кралство. И изглежда целият свят се надява, че след годни на репресии, Саудитска Арабия ще се превърне в по-приятно място за живеене както за мъжете, така и за жените.