Автор
Мария Николова

Испанската гимназия пусна учениците в клас. Вижте как

В едно софийско училище по-големите ученици, които от два месеца са принудени да учат онлайн, вече учат присъствено. Става въпрос за престижната 164 Испанска езикова гимназия. Забраната съвсем не е заобиколена, а напротив - управата на гимназията се възползва от наредбата, издадена миналата седмица, която позволява присъствено обучение, ако детето има зелен сертификат.

Заслугата за връщане на децата в училищна среда донякъде е на директора Зорница Йончева, която бързо успява да се организира, да направи анкета сред родителите и да провери какви са нагласите им да плащат тестовете на децата си. От гласуването им става ясно, че в някои класове има над 50 % одобрение на мярката и те могат да се върнат на училище. Така от шест паралелки 8 клас в понеделник са се върнали 4. Подобно е съотношението и в по-горните класове. Така от началото на тази седмица доста от учениците си правят антигенни тестове сутрин и след това влизат в класните стаи.

"Това, което допълнително улеснява завръщането на децата в класните стаи, е и фактът, че 1/4 от учениците на гимназията имат зелен сертификат", посочва г-жа Йончева, с която се свързахме, за да научим повече по темата.

„Всички директори и учители искат учениците им да учат присъствено, уморени сме от това онлайн обучение. Просто в някои училища е много по-трудна организацията, няма толкова ваксинирани“, обяснява директорът.

По план мярката е уж за седмица, тъй като неинвазивните тестове трябва да пристигнат до 6 декември. Ако това обаче не се случи и те се забавят за пореден път, родителите отново ще бъдат питани дали са съгласни обучението да продължи по същия начин. Директорът не е сигурна дали ще има съгласие за още една седмица, особено предвид факта, че децата се тестват с антигенни тестове, а не с неинвазивни, както би трябвало.

Що се отнася до цената, г-жа Йончева се е преборила поне на учениците да им се взима възможно най-ниската цена – 10 лева. Тя се е свързала с две лаборатории в близост до испанската гимназия и ги е помолила от социална солидарност да не взимат повече от 10 лева на дете за антигенен тест.

Във връзка с това г-жа Йончева искрено се надява Министерството на здравеопазваннето най-накрая да се активизира и да осигури така чаканите неинвазивни тестове.

„Това е единственият ни шанс да върнем децата в училище“, казва директорът.