Автор
Веселина Петрова

Истина ли е? Нов вирус отне човешки живот

Жител на китайската провинция Юнан е починал, докато се е връщал на работа в провинция Шандун с автобус в понеделник, предаде Българското национално радио.

Той е бил тестван и е дал положителна проба за хантавирус. Останалите 32-ма души в автобуса също са били тествани, но резултатите им все още не са готови.


Хантавирусите (Hantavirus) са род РНК вируси, които принадлежат към семейство Binyaviridae, пише в сайта на БНР. Вирусът се разпространява посредством вектор гризачи, което го прави уникален в своето семейство и може да причини разнообразни болестни синдроми при хората по целия свят.

Ние се поразровихме и установихме, че досега нито една сериозна световна медия не е публикувала новината. Информацията е тиражирана от няколко сайта, на които обаче не можем да разчитаме за достоверност.

Междувременно за хантавируси се пише от доста години. Те наистина се предават от гризачи, разпространени са в определени части на Китай, но са били потвърдени и Северна, и Южна Америка. Интересно е, че според различни проучвания, заразяването става при консумация на храна, намирала се в близост до урина на заразени гризачи или ако човек се пипне с мръсни ръце (които са били в досег с нещо, до което гризачите са имали достъп) устата, носа или очите. Като при коронавируса. Предаването обаче на вируса от човек на човек е много рядко явление, пише в сайта на Центъра по здравна превенция на Хонконг.



Междувременно общият брой на заразените в Китай с коронавируса COVID-19 достигна 81 171, като през последните 24 часа са регистрирани 78 нови случая
. Броят на смъртните случаи пък се увеличи със 7 и достигна 3 277.

Националната здравна комисия на страната посочва, че в китайската провинция Хубей, откъдето тръгна заразата с коронавирус, е отчетен само един случай през последните 24 часа. Здравната комисия в китайската провинция Хубей обяви, че ограниченията за пътуване извън района ще бъдат премахнати на 25 март. През последните няколко седмици има броят на инфектираните рязко е намалял.
Отмяната на ограниченията в района обаче изключват град Ухан, откъдето произхожда смъртоносният коронавирус. Градът ще трябва да остане в режим на карантина до 8 април.