Автор
Мария Николова

Истинска трагедия: Бременна жена загуби бебето си в осмия месец, трябвало да чака тест за Ковид

Истинска трагедия сполетя жена бременна в осмия месец в Китай. Тя загуби рожбата си, след като отказаха да я приемат в болница, защото няма валиден тест за Ковид 19 и я накараха да чака, докато излезе нов резултат.

Случаят е от град Сиан, който в момента е в пълен двуседмичен локдаун. Там властите залагат на крайната мярка като част от стратегията си “нулев Ковид чрез локдаун”.

Жената имала нужда от спешно лечение заради усложнения в бременността, но трябвало да чака минимум 20 минути, тъй като предишният тест бил изтекъл и трябвало да се направи нов. Бременната започнала да кърви и за съжаление когато най-накрая я приели, вече било късно - бебето било мъртво. Комисията, която разследва случая посочва като причина за смъртта "инцидент поради небрежност".

Съобщава се и за още един подобен случай на друга бременна, изгубила бебето си по същата причина - трябвало да чака резултат от тест за Ковид, но време за чакане нямало.

В момента част от персонала, отказал прием на родилката, е освободен и тече разследване по случая. Уволнен е и шефът на болницата.



Притеснителният инцидент е описан подробно в публикация в социалните мрежи на 1 януари, придружена от снимки и видео на бременната, седнала на пластмасова табуретка пред болницата, заобиколена от локва кръв.
Постът впоследствие е изтрит, но преди премахването му той събира милиони лайкове и гледания.

Градската здравна комисия е инструктирала болницата „да се извини на обществеността, активно да разсъждава и да отстранява скрити опасности в работния процес“.