Автор
Ева Григорова

Истински шок: Далай Лама целуна малко момче и му каза ‘’смучи ми езика’’

Видео на тибетския духовен водач Далай Лама предизвика международно възмущение.

На него се вижда как той целува малко индийско момче по устните и след това му казва да му смуче езика.

Във видеото може още да се види как момчето се приближава до носителя на Нобелова награда за мир, преди да попита: “Мога ли да те прегърна?“

След това 87-годишният духовен водач кани детето на сцената, посочва бузата си и казва “първо тук“, което подтиква момчето да го прегърне и целуне.

След това Далай Лама посочва устните си и казва: “най-накрая и тук“. След това дърпа брадичката на момчето и го целува по устата.

“Смучи езика ми“, казва той след няколко секунди, изплезвайки се.


Самоличността на момчето все още не е известна. То е било на събитие, организирано от фондация M3M, филантропското звено на индийската компания за недвижими имоти M3M Group, базирана в Дарамшала, където Далай Лама живее в постоянно изгнание.

Хилядите шокирани и скандализирани коментари принудиха духовният водач да се извини.

В изявление от днес прес службата на Далай Лама сподели, че той “желае да се извини на момчето и семейството му, както и на многото си приятели по света, за болката, която думите му може да са причинили“, добавяйки, че “съжалява“ за инцидента.

“Негово светейшество често дразни хората, които среща, по невинен и игрив начин, дори публично и пред камери“, се казва в изявлението.


Настоящият Далай Лама, Тензин Гяцо, е най-известната жива будистка фигура в света.

Главният духовен лидер на школата на тибетския будизъм “Жълтата шапка“, Далай Лама е почитан от милиони като превъплъщение на своите 13 предшественици.

Духовният лидер е базиран в Индия от 1959 г. след неуспешно тибетско въстание срещу китайските окупационни сили. По-късно той създава правителство в изгнание в северния индийски град Дхарамшала, повеждайки след себе си хиляди тибетци, които го последваха там.

Настоящият инцидент не е първият път, в който той се забърква в последните години.

Той се извини след интервю за BBC през 2019 г., по време на което каза, че ако жена го наследи като Далай Лама, то тя “трябва да бъде по-привлекателна“.