Автор
Антония Михайлова

Историята на Матиа, първият италианец с коронавирус, който зарази баща си, без да знае

Матиа, първият италианец, диагностициран с коронавирус, е на път да си тръгне от болницата след повече от месец лечение. Той вече е изписан от интензивното отделение и диша сам в стаята си в поликлиниката на Павия, където го лекуват. "Пациент номер едно", както още го наричат, е от град Кодоньо, разположен в северната област Ломбардия.

Матиа никога не е посещавал Китай и не е известно как се е заразил - нулевият пациент така и не бе открит. До момента, в който италианецът започва да чувства дискомфорт, той води активен социален и спортен живот. Малко преди това дори участва в маратон, но никога не е напускал пределите на Ломбардия.

38-годишният мъж постъпва в болницата в Павия на 21 февруари с дихателна недостатъчност. Два дни преди това отива в болница в родния си град, но оттам го връщат, предписвайки му домашно лечение. Причината за отпращането му - в онези дни медицинският протокол все още е задължен да прави тестове само за хората, завърнали се от Китай. За жалост, през времето, в което се лекува вкъщи, той неволно заразява няколко души от близкото си обкръжение, включително и бременната си съпруга, майка си и баща си.

Междувременно състоянието на Матиа се влошава още повече. Два дни по-късно болният предприемач се принуждава да пристъпи прага на болницата в Кодоньо за втори път във вече застрашаващо живота му състояние.

За щастие дежурната анестезиоложка реагира бързо и смело решава да престъпи протокола. Лекарката предприема мерки Матиа да бъде транспортиран спешно в болницата на град Павия, където да му бъде направен тест за новия коронавирус. Съмненията и на двамата се потвърждават. Матиа е заразен с COVID-19.


Веднага е интубиран и настанен в интензивното отделение, където всеотдайни лекари и редица специалисти се борят за живота му, за да чуем днес добрата новина, че Матиа е оздравял.

Само след броени дни той ще се прибере вкъщи, където го чака бременната му в деветия месец съпруга, която също успява да пребори вируса.

Майката на Матия – Франка, още е под карантина, но Матиа силно вярва, че скоро ще прегърне и нея.

Само един човек завърналият се у дома мъж няма да завари вкъщи - 78-годишния си баща Морено. Таткото на Матиа губи битката с коронавируса в болницата на Кремона, където е бил откаран в края на февруари.


В трогателно изявление Матиа отправя сърдечна благодарност към излекувалите го лекари и призовава сънародниците си да си стоят по домовете, за да може по-бързо да се овладее иначе кононтролируемото разпространение на коварния вирус.

Днес това, което най-много го крепи и вдъхва жажда за живот и надежда за едно по-добро бъдеще, е семейството му и бъдещата му рожба, която Матиа с трепет очаква нежно да притисне в обятията си, веднага щом се появи на бял свят.

“Издържах, защото знам, че ще стана баща. Докато бях интубиран, си мислех, че ако бях сам, щях да се оставя. Животът на другите е този, който те дърпа напред”, споделя през сълзи Матиа пред грижещата се за него медицинска сестра.

Четете още: Италианска сестра ни разплака: Уморена съм, но оставам до пациентите