Ивановден е! Разберете какво повелява традицията

07 януари 2022 | 06:05
13844
0
Снимки: pixabay.com, Булфото
0

На 7 януари Българската православната църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител, кръстил Исус Христос в река Йордан.

Светецът предрича идването на сина Божи на Земята и подготвя неговия път с проповедите си. Йоан Кръстител е наричан и "Предтеча", тъй като вървял преди Христос и подготвял хората за неговото раждане. Ивановден е празник на кумството и побратимството.

Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода.

Много важен аспект от традициите за Ивановден е появата в ранно утро на маскирани и предрешени мъже с маски, които преминавайки от дом на дом, по-специално в северна България, но като цяло в цялата страна, със своите игри, музика и ритуали донасят разнообразие. Има радост и сигнал, че е време студът и снегът да дадат място на първите пролетни лъчения и цялостното преминаване на българската земя към ново начало. Кукерските игри и ритуали са индивидуални за всеки район, но като цяло целта им е да прогонят злите сили и да донесат здраве и берекет за предстоящата година.

По традиция на Ивановден трябва да си приготвим една от най-вкусните зимни гозби – свински ребърца с кисело зеле, варено жито, което присъства на почти всеки български празник, традиционния за това време на годината ошав от сушени плодове, вкусна баница със сирене, традиционна кървавица и луканка.

Обредната трапеза на Ивановден включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле. Имен ден празнуват: Иван, Иванкa, Иванинa, Ванина, Bаня, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовкo, Ивайло, Иво.

Честито на имениците!

Четете още: Богоявление е – празник на надеждата и духовното просветление
 

Коментари

Добави Коментар

Най-четени