Автор
Woman.bg

Изчезваме ли? Огромен спад в раждаемостта по света

Наблюдава се тревожен глобален спад в броя на децата, които жените по света раждат. Това съобщиха изследователи, цитирани от Би Би Си. В доклада им се посочва, че половината от страните по света са изправени пред "бебешки банкрут", а това означава, че няма достатъчно деца за поддържане на броя на тяхното население.

Експертите подчертават, че заключенията са "огромна изненада". Те предупреждават, че това неминуемо ще окаже сериозни последствия върху обществата с "повече баби и дядовци, отколкото внуци".

Проучването, публикувано в сп. Lancet, e изследвало тенденциите във всяка страна от 1950 до 2017 г. През 1950 г. жените са имали средно 4,7 деца през целия си живот. Нивото на плодовитост е намаляло наполовина до 2,4 деца на жена миналата година.

Налице са и големи различия в раждаемостта между страните. Раждаемостта в Нигерия например, е 7,1 деца на жена, а в Кипър жените имат средно по едно дете.

Колко висока трябва да бъде степента на плодовитост?

Когато средното равнище на плодовитост в една страна спадне под приблизително 2,1, популациите започват да се свиват (този "бебешки банкрут" е значително по-висок в страните, които имат високи равнища на детска смъртност). В началото на проучването през 1950 г. не е имало страни в подобна позиция.

Проф. Кристофър Мъри - директор на Института за здравни показатели и оценка в Университета във Вашингтон, споделя: "Достигнахме този вододел, където половината от страните по света имат равнища на плодовитост под прага на плодовитост на заместване (Коефициентът на демографско заместване показва какво е съотношението между лицата, които влизат в трудоспособна възраст (тези на възраст 15-19 години) и лицата, които излизат от нея (60-64 г.). Така че ако нищо не се случи, населението в тези страни ще намалее. Това е фрапиращ и тревожен спад. Това е изненада дори за хора като мен. Фактът, че половината страни в света се сблъскват с този проблем, ще бъде голяма изненада за хората".

Кои държави са засегнати?

По-развитите икономически страни, включително голяма част от Европа, САЩ, Южна Корея и Австралия имат по-ниски равнища на плодовитост. Това не означава, че броят на хората, живеещи в тези страни, спада, поне не все още, тъй като размерът на населението е комбинация от степента на плодовитост, равнището на смъртност и миграцията. Нужно е само едно поколение, за да може промените в плодовитостта да започнат да имат ефект.

Проф. Мъри предупреждава: "Скоро ще преминем прага, отвъд който обществата се борят с намаляващото население."

В половината страни по света все още се раждат достатъчно деца, за да расте населението, но тъй като все повече страни напредват икономически, това неизбежно ще рефлектира върху спада на равнището на плодовитост.

Защо нивото на плодовитост спада?

Спадът на равнището на плодовитост не се дължи на броя на сперматозоидите или на неща, които обикновено ни идват наум, когато става въпрос за плодовитост. Основните фактори, които отключват процеса, са три и те са от съвсем различно естество:

1. По-ниската детска смъртност означава, че жените раждат по-малко бебета;
2. По-голям достъп до контрацепция;
3. Повече жени се образоват и работят, отлагайки майчинството за по-късен етап от живота си.

Интересното в случая е, че намаляващата плодовитост от екологична гледна точка се разглежда по-скоро като успех, твърдят експертите. По-малко население – по-голям шанс за постигането на екологичното равновесие на планетата.

Как ще се отрази спадът в раждаемостта върху човечеството?

Ако няма миграция, страните ще се изправят пред сериозния проблем от застаряващо и свиващо се население. Все пак д-р Джордж Лийсън – директор на Института за застаряване на населението в Оксфорд, отбелязва, че намаляването на плодовитостта не трябва да се разглежда задължително като нещо лошо, стига цялото общество да се адаптира към мащабната демографска промяна.

Пред Би Би Си той споделя: "Демографията оказва влияние върху всеки един аспект от живота ни. Огледайте се. Погледнете през прозореца и вижте хората по улиците, къщите, трафика, консумацията, всичко това се задвижва от демографията. Всичко, което планираме, не се дължи само на числеността на населението, но и на възрастовата структура и това се променя."

Той смята, че работните места ще трябва да се променят, а дори и идеята за пенсиониране на 68, което е най-високият максимум в Обединеното кралство, ще бъде несигурна.

В докладът се посочва още, че засегнатите страни ще трябва да обмислят възможност за увеличаване на имиграцията или въвеждане на политики за насърчаване на жените да имат повече деца.

Авторът на доклада проф. Мъри твърди: "По текущите тенденции ще има много малко деца и много хора на възраст над 65 години, а това ще окаже изключителни затруднения в поддържането на едно общество в глобален план.“

"Помислете за всички дълбоки социални и икономически последици на общество, изградено от много повече баби и дядовци, отколкото внуци“, предупреждава още той.

Да вземем за пример държава като Китай. Страната е на първо място в света по население, чийто брой започва да се увеличава с огромни темпове през 1950 г. От тогава досега тя е отбелязала ръст от половин милиард до близо 1,4 млрд. души.

Но дори и Китай е изправен пред предизвикателството на раждаемостта, което е едва 1,5 през 2017 г. Докладът сочи, че на всеки 100 момичета, родени в Китай, се падат по 117 момчета, което предполага наличието на сериозен селективен аборт по отношение на пола и дори за възможността за убийство на бебета от женски пол."

Това означава, че Китай се нуждае от по-голям брой бебета, съответно и от повече момичета, за да възвърне необходимия си баланс в демографско отношение, заявява още проф. Мъри през Би Би Си.

Четете още: Абортите у нас, или как изчезна една цяла България