Израел и Палестина - когато над децата ти летят и се взривяват ракети... и Гал Гадот, която моли за мир

Ослепителната Гал Гадот, чието име изгря с ролята ѝ в касовата кинопродукция „Жената чудо“, сподели разтърсващо послание на профила си в Инстаграм с призив към своите сънародници, засегнати от войната между Палестина и Израел.

Припомняме, че в израелската столица настана напрежение между полицейските власти в страната и палестински граждани, излезли на протест по-рано този месец.



„Сърцето ми е разбито. Страната ми е във война. Притеснявам се за семейството и приятелите си. Притеснявам се за народа си“, изразява безпокойството си актрисата и добавя, че този порочен цикъл се върти вече твърде дълго време и Израел заслужава да живее като свободна и защитена нация.

„Моля се за жертвите и техните семейства, моля се този ад да приключи, моля се на нашите лидери да намерят решение, за да можем да живеем в мир със съседите си“, продължава още звездата, завършвайки поста си с вярата и надеждата за по-добри и мирни дни. За да не предизвика вълна от противоречиви реакции и спорове под публикацията си, Гадот бе изключила коментарите под нея.

View post on Instagram
 

Това, което се случва в страната през последните дни, е най-голямата ескалация на военните действия след войната между Израел и палестинската политическа организация „Хамас“ през 2014 г. За незабавно прекратяване на насилието призоваха редица държави, а специалният пратеник на ООН за Близкия изток Тор Уенсланд предупреди, че двете страни в конфликта, нестихващ вече повече от век, вървят към „пълномащабна война“.

Тревогата си от новоизбухналата открита вражда между Израел и Палестина изразиха и други знаменитости, сред които и Джиджи Хадид, чийто баща – Мохамед, е палестинец. Моделът препубликува съобщение от Анита Елизабет Битън. „Не можеш да искаш равенство между расите, права за ЛГБТ общността и жените, да се бориш срещу корупцията и репресивните режими, а в същото време да игнорираш това, което се случва в Газа. Просто няма логика. Не можеш да избираш кои човешки права са по-важни“, гласият думите в него.

View post on Instagram
 

По повод нарастващото напрежение между Палестина и Израел мнение изрази и сестрата на Джиджи – Бела. Тя сподели клип от подкаста „This is Palestine“, като написа под него, че всеки, който си мисли, че палестинците живеят в мир, не е внимавал достатъчно.

Припомняме, че през миналата седмица Израел извърши въздушен удар, при който една от ракетите попадна върху жилищна сграда в Газа, убивайки 30 души, сред които 10 деца. Атаката бе в отговор на предните нападения, извършени от групировката „Хамас“. За жалост към момента напрежението в зоната не само че не затихва, а все повече расте, а броят на убитите се увеличава.



Как всъщност се стигна до сблъсъците? Масло в огъня на историческия спор между двете държави за територия бе налято от решението на Израел да наложи ограничения върху палестински събирания и празненства по случай началото на свещения месец Рамадан. Тогава израелската полиция постави бариери и заграждения в части на Ерусалим, в които вярващите обикновено се събират след вечерна молитва, а това предизвика гнева на живеещите на територията на страната палестинци, който прерасна в мащабно протестно движение. Макар загражденията да бяха премахнати, протестите на палестинското население не стихнаха.

Последва нов повод, който разбуни още повече нарасналото сред палестинците недоволство - заплахата от принудително изселване на няколко палестински семейства, живеещи в мюсюлманския квартал Шейх Джарах в Източен Ерусалим. Семейства, които от десетилетия насам водят съдебни спорове с еврейски заселници за собствеността на имотите. В знак на солидарност с фамилиите хиляди палестинци се вдигнаха на протест в защита на семействата, заплашени да загубят домовете си.

До ескалация на напрежението се стигна на 7 май в района на джамията „Ал Акса“, където десетки хиляди палестинци се бяха събрали за последната петъчна молитва преди края на свещения месец Рамадан. При сблъсъците в района на храма бяха ранени повече от 200 палестинци и най-малко 17 израелски полицаи.

Джамията „Ал Акса“ е особено свещено място за изповядващите исляма. Намира се на платовиден хълм в Стария град на Ерусалим, на който е разположен и златният Купол на скалата, друго знаково светилище за мюсюлманите.

Хълмът представлява и най-святото място за евреите, които го наричат Храмовия хълм, защото на него са се намирали библейските храмове. Римляните са разрушили Втория храм през 70 г. сл. Хр., като от него е останала само Стената на плача. Днес тя е най-святото място за молитва на евреите. Векове по-късно на мястото на библейските светилища са построени мюсюлманските храмове.

В днешно време Храмовият хълм е отворен за туристи през определени часове, но само мюсюлманите имат право да се молят там. Въпреки това през последните години групи евреи, придружавани от полицията, посещават комплекса и се молят в противоречие с правилата, установени след 1967 г. от Израел, Йордания и мюсюлманските религиозни власти. Палестинците пък гледат на зачестяващите еврейски посещения като на провокация.



На 10 май, точно в Деня на Йерусалим, отново се стигна до насилие в района на оспорвания Храмов хълм. Стотици палестинци замеряха с различни предмети израелските полицаи, които отвръщаха с шокови гранати, гумени куршуми и сълзотворен газ в опит да разпръснат хората. Деня на Ерусалим е израелски национален празник, отбелязващ анексията на Източен Ерусалим по време на войната през 1967 г. Въпреки че израелската анексия не е призната от международната общност, Израел разглежда града като своя „обединена, вечна“ столица. От своя страна палестинците искат Източен Ерусалим за столица на своята бъдеща държава.

Всичко това поражда в страната статуквото на дискриминационна политика, ограничаваща правата на арабското население в Източен Ерусалим. Т. напр. евреите, родени в източната част на града, получават статут на израелски граждани, докато палестинците, родени там, получават само документ за постоянно пребиваване, който може да бъде отнет, ако живеят извън града в по-продължителен период от време.

За зла участ сблъсъците между палестинци и полиция в Източен Ерусалим имаха отзвук до „Хамас“. Организацията призова за нова атака или „националноосвободително въстание“, като изстреля ракети и балони със запалителни устройства, прикрепени към тях, към цели в Израел. Израел от своя страна също отговори с въздушни бомбардировки. Протести бяха проведени и на окупирания Западен бряг и в арабските общности в Израел.

От своя страна Йордания и други арабски държави, които имат приятелски отношения с Израел, осъдиха действията на Израел срещу протестиращите, а Иран окуражи палестинските атаки. САЩ и Европейският съюз осъдиха насилието и изразиха загриженост относно принудителното изселване на палестинските семейства от Източен Йерусалим.



Днес целият свят се моли този ожесточен и "неугаснал" между Палестина и Израел вековен конфликт да бъде прекратен завинаги и по възможно най-мирния начин чрез намесата и помощта на външни страни, но как ще се случи това, още никой не знае... Остава ни само да се надяваме на някакво чудо...

Четете още: 300 евро, ако не си с маска в колата в Гърция