Растенията отразяват духа на нашия дом. Те внасят усещане за уют и стил, и дори пречистват въздуха. Ако искате да имате стайни растения, то тряба да знаете някои важни неща, свързани с отглеждането им.

1. Изберете подходящите растения, които да отглеждате у дома

Преди да купите, каквото и да е растение, което смятате да отглеждате вкъщи, то би било добре да знаете кои от тях ще виреят най-добре във вашия дом. Някои се нуждаят от много слънчева светлина, за други пък е по-добре да са на сянка искат, а някои се нуждаят от много вода, други - почти никаква. "Веднъж щом узнаете, какво е необходимо за даденото растение, независимо дали става въпрос за поливане, премахване на мъртви цветни глави и премахване на кафяви листа, то вашето растение трябва да издържи години наред", казва експерт по растенията Анджела Слейтър.

2. Поинтересувайте се как точно да ги позиционирате

Оранжериите са много подходящи за отглеждане на кактуси и алое вера. "Тези растения обичат топлината и могат да издържат дълго време, без да се поливат", казва още Слейтър. Затова, ако отглеждате такива растения у дома - не е необходимо всеки ден да ги подхранвате с вода.

Имайте предвид, че стайното отопление създава проблеми за много от растенията, защото въздухът в стаята може да бъде твърде суха. Избягвайте това, като поставите саксията с растението върху чиния, пълна с камъчета и вода, което ще им осигури влажна среда. Малката орхидея (Phalaenopsis) или африканската виолетка (Saint Paulia) живеят добре в топла среда от пряка слънчева светлина и се поливат по-рядко.

Знайте, че повечето растения не е добре да седят до радиаторите. Оставянето на стайни растения над радиатора ще доведе до падането на цвета им. Ако искате да поставите растение в банята, то тогава изберете папрат, тъй като те обичат влажната атмосфера и се нуждаят от слаба светлина.

3. Поливайте растенията, но не прекалявайте с водата

„Основната причина за смъртта на домашни растения е прекомерно голямото количество вода“, предупреждава експертът Слейтър. Първо - разберете по колко вода им е необходимо, както и на какъв период от време да ги поливате. На растение с много буйни листа ще му трябва по-голямо количество вода, отколкото да речем на един кактус.

4. Грижете се за вида на растенията

Също както хората и растенията се нуждаят от грижа, от поддръжка. Премахвайте потъмнелите, кафяви листа от цветята, за да поддържате растението си в най-добър вид. Може да откриете, че по растението има различни видове насекоми, скакалци и листни въшки. Трябва да почистите листата. Освен това, ако саксията на растението стане малка за него, е необходимо да го пресадите в по-голяма.