Автор
Woman.bg

Как да запалиш искрата на доброто, която носиш в себе си?

Тези коледни празници няма да приличат на никои други досега, а пандемията от коронавирус сякаш се опитва да преобърне цялото ни разбиране за начина на живот. Около себе си започваме да усещаме все повече отчаяние, чувство за безнадеждност и липса на алтернатива. 2020-а беше годината, в която на всички ни беше много трудно, объркано, а понякога и безпътно. В този смисъл от няколко дни не спирам да си повтарям една мисъл, която прочетох наскоро: “Животът ти не е посветен на теб самия, животът ти е посветен на всички останали, които докоснеш по пътя си”. Питам се възможно ли е ситуацията, в която се намираме в момента, да ни накара да осъзнаем, че всички сме свързани, че всички сме едно цяло и светлинката в тунела всъщност се крие в това да си помагаме един на друг? А възможно ли е тези празници наистина да не бъдат като никои други досега, но всъщност да ни припомнят какво е да сме хора, да бъдем общност и да се върнем към простичките ценности в живота?

Как обаче бихме могли да изживеем тази промяна и да запалим искрата на доброто, която носим в себе си? Какви са стъпките да стигнем до нея на практика?

За мен те са няколко: да проявяваме разбиране към любимите си хора, да бъдем толерантни към мнението на всички, които ни заобикалят, да бъдем осъзнати и да се насладим на споделеното време, с хората които са важни за нас и не на последно място - да помогнем на човек в нужда.



Социалните мрежи са изпълнени с противоречия, спречквания и разногласия, сякаш цялото ни общество е разкъсано от негативизъм и липса на такт. Оказва се обаче, че там биха могли да се родят и чисто човешки инициативи. В края на март, по време на извънредното положение случайно попаднах на пост на тв водещия Ники Кънчев. В него той споделяше информация за „Защото сме хора“. Инициативата подкрепя хора в нужда- събират се хранителни продукти, които след това се разпределят сред нуждаещите се. Оказа се, че зад идеята стоят три дами - Соня Чакърова, Борислава Ненова, Цвета Димитрова. Свързва ги приятелство и желанието да помогнат на хора в нужда. След първоначалните успехи на инициативата „Защото сме хора“ вече има партньори, чрез които се разширява още повече досегът с хора, изпаднали в затруднено положение. В началото на ноември тази година Mall of Sofia стартира, съвместно с Двунационалната търговска камара България-Израел (BCCBI) и организацията „Аз обичам България”, инициативата „Доброто в сърцето на града“, а акцент е именно партньорството със „Защото сме хора“.

Въпреки усложнената ситуация, в която живеем и мерките за борба с епидемията от коронавирус, Mall of Sofia и „Защото сме хора“ са взели решение да продължат събирането на хранителни продукти за хора, изпаднали в беда, при спазване на всички правила за безопасност.

Всеки, който желае да се включи в инициативата може да го направи по два начина:

- До 20 декември би могъл да закупи хранителни продукти от списъка, публикуван на страницата на Mall of Sofia, и да ги занесе на събирателния пункт в търговския център на ниво -2.

- Да стане част от логистиката – подготовката и раздаването/доставката на продуктите в края на кампанията



Продуктите ще бъдат раздадени в предколедния период от 21 до 23 декември на специално обособено място, където нуждаещите се ще получат пакети от събраните храни.

В рамките на тези коледни празници, а защо не след това, чрез един малък жест можем да кажем на човек в нужда, че не е сам по един ненатрапчив и загрижен начин: Всъщност преди да достигнат до нуждаещите се, хранителните продукти се маркират със стикер "Не си сам“, а понякога това кратко послание казва всичко.

„Защото сме хора“ умножава доброто по един неповторим начин: „Най-ценно е, когато видиш как човек, на когото си помогнал, след това става един от нас. Погрижихме се за семейство в нужда – млад мъж и детето му. Бащата бе останал без работа. След като скоро след това си стъпи на краката, се присъедини към каузата ни – като доброволец и с дарения на продукти.“ - споделят от инициативата.

Дамите от „Защото сме хора“ определят това, което правят, не като „благотворителност“, а като „човешка помощ“ и споделят: „Всеки един от нас в даден период от живота си може да се нуждае от протегната ръка и да се окаже от другата страна.“

Повече информация за кампанията на Mall of Sofia и Двунационалната търговска камара България-Израел можете да намерите тук.

(платено съобщение)