Днес ви представяме втората част на интересните обичаи, свързани с празнуването на Коледа по света:

В Австралия Рождеството Христово съвпада с разгара на лятото и световноизвестният плаж Бонди Бийч става популярно място за вечери с барбекю, а Дядо Коледа може да дойде и на сърф. Коледният парад в Аделаида е един от най-известните празнични паради по света и ежегодно събира около 400 хиляди души.

В Норвегия е прието на Бъдни вечер отвън да се остави чиния с овесена каша за Юленисен, норвежкия Дядо Коледа.

Бъдни вечер е най-важният ден от Коледните празници и в Дания, където на празничната маса от векове се поднася оризов пудинг точно в полунощ. В пудинга има късметче. Който го открие, ще получи малък подарък и се смята, че ще има късмет през новата година.

Финландците смятат, че Дядо Коледа живее в северна Финландия, в Корватунтури. Хората по цял свят пишат писма до Дядо Коледа именно до там. На Бъдни вечер финландците ядат оризова каша и пият сладък ошав. Чак след това украсяват елхата. Коледната вечеря задължително включва черен дроб, печен с моркови и картофи, както и варен свински бут или пуйка. Дядо Коледа донася подаръците навръх Коледа.

Преди хиляда години шведският крал Канут решил, че Коледа трябва да се празнува цял месец, започвайки от празника на света Лучия на 13 декември. На този ден най-голямата дъщеря от семейството облича бяла рокля с червени панделки, слага си на главата венец от вечнозелени растения със седем запалени свещи и поднася горещи напитки и сладки на всички членове на семейството. После на Бъдни вечер от подземното си жилище под къщата излиза томте, коледното джудже, което носи торба с подаръци.

В Грузия си има местен вариант на коледното дръвче, наречен "Чичилаки". Той често се прави от клонка от леска, нарязана на дълги тънки стружки и украсена с плодове и бонбони. Местният аналог на Дядо Коледа е известен като "Толвис папа", в превод - "Снежния дядо".

В Италия децата получават подаръците си сутринта на Коледа. Донася ги или "Бабо Натале" (в буквален превод - Дядо Коледа), или "Гесу Бамбино" ("малкият Иисус"). За Кръщение господне в началото на януари децата също получават бонбони и подаръци от "Ла Бефана", добрата фея. Непослушните деца обаче вместо подаръци получават торбичка с пепел.

В Естония хората оставят остатъците от коледната вечеря на масата за духовете на покойните членове на семейството и приятели, които би трябвало да дойдат в дома в тази нощ. Традиция е и по време на празниците да се посетят гробовете на близките и да се оставят свещи на тях.

Във Великобритания отличителна национална традиция са гърмящите "бомбички", в които са скрити малки подаръци. Прието е да се поднасят на празничната коледна трапеза. Освен това във Великобритания коледната украса не се сваля чак до 6 януари, но след този ден задължително се прибира, защото иначе носи лош късмет.

В Ирландия, както и в Англия за Дядо Коледа се оставят сладки пасти и моркови за елена му. За сметка на това традиционната английска чашка шери често бива заместена с бутилка "Гинес".

В Холандия Синтерклаас пристига на кон и носи подаръци за децата, които оставят обувките си навън, пълни със сено и кубчета захар за неуморния помощник на Дядо Коледа.

Традиционното коледно ястие в Гренландия се казва "Маттак" и се състои от парче китова кожа с претопена рибена мас. Казват, че ястието напомня на вкус на кокосов орех.

Децата в САЩ оставят за Дядо Коледа и деветте му еленчета бисквити и моркови. Най-обичаното от децата еленче е Рудолф, червеноносият северен елен. Американците обикновено посвещават деня след Коледа, 26 декемви, на ходене по магазините.