Автор
Woman.bg

Как затрупаха с цветя лекарите в Нидерландия

Дългогодишната журналистка Ива Тончева бе заварена от кризата с коронавируса в Нидерландия. Как в държавата на лалетата хората също изкупуват тоалетната хартия, с какъв призив излязоха производителите на цветя и как всеки се стреми да помогне в дните на изпитания разказва тя специално за Woman.bg.

Стотици букети получиха лекари и медицински сестри в Лайден, Нидерландия в тежките дни. Но не от признателни пациенти, а от… производителите на цветя. Макар цените на лалетата и розите да падат, хората почти не купуват, защото се редят за храна и основни продукти в супермаркетите. И наместо да ги хвърлят, производителите решили да направят мил жест към тези, които работят на най-тежката първа линия в борбата с короновируса.


Лекари и сестри в две болници в Лайден бяха истински трогнати от жеста на градинарите, дошли с… два автобуса цветя. Никой не очаквал толкова много букети, та се наложило да мобилизират кетъринг-отделите си и да организират маси за импровизираната цветна борса. Трябвало да се действа на групи заради изискванията за 1.5 метра отстояние. Лекарите и сестрите били трогнати, че са оцветили деня им.

Цветната акция е само малка част от отприщеното добро, което нидерландците се опитват да си правят взаимно. Като 46-годишният фотограф от Амстердам Тим Вонг, предложила помощ за пазаруване на възрастни и болни хора. Но понеже никой не откликнал в социалните мрежи, той решил да се обърне към дом за стари хора. Негова е идеята да помогне на лекари и сестри да могат да си купят пресен хляб и свежи плодове след дългите смени, когато в суперите почти всичко прясно е изкупено. Немного хора обаче търсят помощ. „Продължаваме да предлагаме помощта си. Никога не знаеш кога някой ще поиска да я използва,“ казва германката Илена Мертел, която живее в Хага. Бианка Шривер, която се оказала без ангажименти в идните седмици, предлага помощта си за гледане на деца, за пазаруване и други услуги. Много такива оферти се въртят в специални групи в социалните мрежи. Но хората осъзнали, че възрастните не живеят във фейсбук и туитър като младите, затова започнали да оставят бележки в пощенските кутии.

Много от предлагащите помощ всъщност се нуждаят от помощ. Като Шер Кариман, чийто ангажименти на музикантка на свободна практика са отменени и тя вече го усеща по портфейла си. „Гледам да не мисля за това сега, защото само ще се ядосвам. По-добре да използвам времето си да помогна хора, които са в нужда“. И все пак тя се надява, че когото всичко се оправи, те може би ще отидат на някои от нейните концерти.

И понеже хората не могат да се посещават вече, те си изпращат цветя – за годишнина, семеен празник, рожден ден. Това е и напълно в духа на поредната нидерландска инициатива #КупиЦветяНеТоалетнаХартия. Както и в България, и тук тоалетната хартия се изкупува като за последно. Но производството на цветя – водещ икономически сектор на Нидерландия – е пред колапс. И производителите на цветя се обръщат първо не към правителството за помощ, а с молба към хората да купуват. Знаете ли, че и българските производители на цветя излязоха с подобна инициатива: вижте групата им #ОстаниВкъщиЗасадиЦвете.

Четете още:5 специални ритуала, с които да посрещнете пролетта вкъщи