Автор
Woman.bg

Какво чувстваме, когато смъртта чука на вратата

Какво чувстваме, когато сме на прага на смъртта? Преживяванията близо до смъртта, за които хората разказват, винаги са будили любопитство. Някои съобщават за светлина в края на тунел, а други твърдят, че са се носели над тялото си и са наблюдавали как медиците се борят за живота им.


Дори след клиничната смърт мозъкът продължава да функционира за известно време. Според скорошни проучвания, той претърпява нещо като последен епизод на вълнение, обикновено свързван със съзнанието. Възможно е това вълнение да е причината за преживяванията, близки до смъртта.


Учени от Дания, Норвегия и Германия потвърдиха, че хората изпитват така наречените преживявания в близост до смъртта. Доброволци от 35 страни са участвали в проучването на специалистите, съобщи Medicalxpress. Резултатите от работата на международната група бяха представени на петия конгрес на Европейската академия по неврология.


87% от доброволците споделят, че са изпитали изкривено възприемане на времето. Други 65% разказват, че са усещали забързана скорост на мислене, 63% съобщават за рязко изостряне на сетивата.

Най-малко 53% изпитали чувството, че са извън телата си. Само 27% от доброволците са харесали предсмъртните преживявания.