Автор
Ева Григорова

Какво е състоянието на Сашко и има ли следи от насилие

След като 9 дни беше в неизвестност, 12-годишният Александър беше открит в задоволително състояние. Детето е преминало през множество изследвания в „Пирогов”, където е настанено. Прегледан е от най-добрите специалисти по детско здраве, работещи в лечебното заведение.

Момчето ще остане в отделението по реанимация. Кръвните му изследвания показват, че е намирало начин да приема вода и храна. Здравният министър Асен Меджидиев увери, че за Александър се полагат най-добрите грижи. С детето е и неговият баща.

Психолози ще работят с момчето, което все още не е говорило. От „Пирогов” съобщиха: „Нощта премина спокойно за 12-годишното момче, настанено в Детската реанимация на болницата. Детето е в стабилно състояние, без непосредствена опасност за живота”.



Следи от насилие по детето на този етап не са открити. Това каза Албена Стоилова от прокуратурата в Перник на специален брифинг пред медиите, предава "Дарик".

"За първи път можем да се поздравим от много време насам и това се случва благодарение на усилията на хилядите доброволци и разбира се на професионалистите, които доведоха издирването на Сашко до успешен край. Краят на издирването, обаче, съвсем не значи край на разследването, което ще продължи, за да се установи дали Сашко е станал жертва на престъпление", допълни още Стоилова

Предстои да се възложи съдебно-медицинската експертиза. Сашко е освидетелстван от органа на разследването в присъствието на бащата, иззети са дрехите, с които е било намерено, като те са били и тези, с които е изчезнало на 11 ноември. Ще се търсят следи и по тялото, и по дрехите.

Има няколко версии, в това число и такава за отвличане и държане някъде против волята. Предстои да се разгледат всичките. Единственото предположение, която може да се изключи, е това за най-тежкото посегателство - спрямо живота, казаха от прокуратурата.



"Нямаме сведения от бащата да е искан откуп, самият той няма конфликтни отношения с някого, не са отправяни заплахи към него или други членове на семейството", добави още Албена Стоилова.

"Детето към момента не е успяло да говори, но ние ще се опитаме на по-късен етап, когато състоянието му позволява и с помощта на специалисти, а и в присъствието на бащата да получим някакви сведения за случилото се". Стоилова поясни, че днес предстоят разпити и на доброволците, които са го открили.

Майката на Сашко не е в България, но и тя ще бъде подложена на разпит.

Ще се извърши щателен оглед на труднодостъпното място, където беше открит Александър.



Четете още: Никога не комбинирайте тези продукти в сандвичите