Какво означава изразът 'Те ти, булка, Спасовден'

10 юни 2021 | 09:43
94812
8
Снимки: pixabay.com
8

Днес Православната църква отбелязва Възнесение Господне, известно още като Спасовден.

Празникът е подвижен и винаги се чества в четвъртък, 40 дни след Великден. Според Новия завет след смъртта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос пребивава на земята като богочовек и се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-ия ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето. Въпреки че земният му път приключва, той не изоставя  хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца.

На български празникът се казва и "Спасовден", дума, която етимологически произлиза от "спасение". Според народните традиции на днешния ден изневярата е позволена. Но внимание - само за жените. Освен това, ако жената зачене в нощта на празника, се приема, че забременяването се е получило по свръхестествен начин и не се тълкува като потъпкване на клетвите във вярност.

Тъй като в патриархалното общество продължаването на рода е най-важният дълг, стоящ пред човек, на този ден прелюбодеянието е позволено с цел регулиране на популацията в довъзрожденското общество. Защото не винаги причината за безплодието е в жената.

Безплодието се лекува като в нощта на Спасовден жената, която няма деца, преспива под растението Росен, смятано за самодивско цвете. Но не сама, а с придружител, с когото няма кръвна връзка. Преди това двамата поставят върху червена кърпа спасова пита, варена кокошка и вино. Хапват, пийват и т.н. Около полунощ те трябва да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, трябва да оставят храната и да хукнат към селото, но без да се обръщат назад. Смята се, че безплодието остава под росена. 

Никой, дори съпругът, няма право да пита жената какво се е случило през нощта под самодивското цвете.

Според разказите от различни части на българската територия почти без изключение бездетните жени раждали 9 месеца след Спасовден. Поради тази причина ритуалът срещу безплодие се е изпълнявал в продължение на десетилетия от всяко идно поколение. Този празник дотолкова се вкоренява в бита на българина, че незнайно точно кога се ражда и изразът „Те ти, булка, Спасовден!“.

Шеговитото обръщение се свързва с мераклията мъж, който няма търпение и затова казва "Те ти, булка, Спасовден!" Тоест, днес може. 

Коментари

8 фен(бивш)
  12 юни 2021 | 21:58 отговор
 

Палавнико,да ти е ЗДРАВА,ДЯСНАТА РЪКА,ДРУГОТО,СА МЕЧТИ,А ТЕ СА БЕЗПЛАТНИ.

 
7 WOW
  10 юни 2021 | 12:25 отговор
 

Значи днес курвите пускат без пари!

 
 
Neeee
10 юни 2021 | 13:06

Не и на скапаняци, а на избрани придружители.

6 СС Лацио
  10 юни 2021 | 10:44 отговор
 

МИЛЯНА ВЪЛЕВА - мършоооо, един ден ще те ебе и изнасилва ето тази гнусна и мазна и грозна черна азис циганска маймуна или неговия пряк но не косвен двойник. !!! азис направо ги убива !!! СНИМКА. Че република цигания е неизбежна реалност и настъпва по брутално зло от турско иго, присъствие или владичество.

 
5
  10 юни 2021 | 10:07 отговор
 

изразът се отправя към булки, които са зарадвали с отроче доказано стерилния си мъж/партньор :)

 
4 котарак
  28 май 2020 | 08:07 отговор
 

Това значи, когато ЕС ти даде 15 милиарда заем, който ще изплащат и внуците ни. Ама ще го откраднат герберастите.

 
 
Аптекар
28 май 2020 | 09:29

Имаме хапчета,които биха Ви помогнали.Пазете си психиката,че не сте много образован.Да остане нещо здраво...

 
28 май 2020 | 12:06

котарак, абсолютно си прав! а с такива "аптекари" дълго време ще имаме "На ти бульо коронавирус"

3 ПАЛАВНИК
  28 май 2020 | 07:03 отговор
 

ЩЕ СИ НАСАДЯ РОСЕН НА ВИЛАТА- СЛАГАМ ЧЕРВЕНА КЪРПА, СПАСОВА ПИТА И ВИНО И ПУСКАМ ОБЯВА В ПОЧВЪНЕТЕ. НИКАДЕ НЕ Е КАЗАНО ЧЕ НЕ МОЖЕ С ПОВЕЧЕ БУЛКИ. ИСКАМ С ПОНЕ ДЕСЕТ ДА ПРЕКАРАМ СПАСОВДЕН

 
 
10 юни 2021 | 16:33

Ако сколасаш с всичките до полунощ, после да мълчите и ако можеш в 2 часа да бягаш до селото/града...

2
  28 май 2020 | 06:59 отговор
 

 
1
  08 юни 2019 | 17:08 отговор
 

 

Добави Коментар

Най-четени