Какво точно се случва? Кой и защо мъти водата около Astra Zeneca? Кой ни вкара в капана?

Месец след като СЗО даде "картбланш" на ваксината на AstraZeneca, все повече страни спират имунизациите с нея заради отчетените смъртни случаи вследствие на тромбоза след прилагането ѝ. Такива бяха установени и у нас, което принуди страната ни също да прекрати временно използването ѝ на наша територия, докато Европейската агенция по лекарствата не отхвърли всички съмнения за безопасността ѝ. А това ще се случи на извънредно заседание на 18 март, стана ясно вчера вечерта.

Няма разлика между дела на случаите на тромбоза и белодробна емболия при ваксинираните и обичайните средни стойности в глобален план, смятат за момента Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). СЗО обръща внимание, че сред 11-те милиона ваксинирани с този продукт във Великобритания няма данни за сериозни странични ефекти. Поради това засега от организацията запазват препоръката страните да продължат ваксинацията с AstraZeneca.

"Веднага след като за СЗО стане ясна цялостната картина на тези събития, заключенията и всякакви малко вероятни промени в настоящите препоръки, ние ще го съобщим на обществеността. Към днешна дата няма доказателства, че инцидентите са причинени от ваксината и е важно кампанията за ваксиниране да продължи да спасява животи и да предотвратява най-тежките случаи на заболяване", заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер.



Въпреки това редица държави в ЕС чакат становището на ЕМА, включително и България, за да решат дали да продължат. Други, като Чехия (която е в тежка епидемична обстановка), избраха да заявят, че няма да забавят ваксинирането си.

В понеделник мярката въведоха още Франция, Италия, Испания и Германия. Страните, които отказаха да ваксинират населението си още преди гореспоменатите държави, са Норвегия, Швеция, Ирландия, Дания, Латвия, Нидерландия, Словения. България се присъедини към отказалите ваксинацията с AstraZeneca на 12 март след разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов имунизирането с ваксината да бъде прекратено, докато Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността с писмено становище.

Решението бе взето часове след настъпването на най-тежката нежелана лекарствена реакция - фатален изход за жена на 57 г. в дома ѝ в 03.00 ч. Същата през деня е била ваксинирана с първа доза от ваксината AstraZeneca.

Тревогата се зароди в Австрия преди седмица, когато държавата спря използването на конкретна пратка след смърт, настъпила в резултат на кръвен съсирек на имунизирана медицинска сестра. Това разбуни духовете и в други държави, които по примера на Австрия също прекратиха имунизацията с конкретни партиди. Тогава обаче Дания, Норвегия и Исландия стигнаха по-далеч и преустановиха изцяло прилагането на британската инжекция, а след тях, както казахме вече, се присъединиха Ирландия и България.

Приблизително 17 милиона души във Великобритания и ЕС вече са получили една доза от ваксината и по-малко от 40 случая на тромби са докладвани към миналата седмица според данните на AstraZeneca. Експертите обаче казват, че броят им не е по-голям от случаите, съобщени в общата популация.

Въпросът е: След всичко гореизложено, как така докато цяла Европа бие тревога и спира AstraZeneca, във Великобритания инжектираните са вече 11 милиона и без никакви данни за повишена смъртност или повече случаи на тромбоза?

Четете още: Отново ни затварят!