Какво "уродство" е "София Прайд"?

09 юни 2018 | 11:01
видяна 18133
коментари 21
Снимки: Pixabay

В страната, чието политическо огледало се върти ту към „прогресивния“ Запад, ту към „закостенелия“ Изток според изгодата, в страната, чиито обществен климат е възторжен към технологиите и отчайващо ретрограден към хората, в страната, където темата за равноправието между половете приключва с простичкия лаф за „джендъра“ - за 11-та година ще се проведе „София прайд“ - или така наречения „гей парад“.

11 години си е истински рекорд при условие, че за пореден път хората „с нестандартна сексуална ориентация“, както упорито са описвани от медиите хиляди български граждани, не срещат елементарна политическа, гражданска и обществена подкрепа в ежедневието си.

Нещо повече – при всеки опит да отпразнуват желанието си за сексуално равноправие, срещу тях се въздига огромна стена от неразбиране, подкрепяна усърдно от закостенялата Православна църква и от битовите предразсъдъци на предмодерното общество.

Затова и „София Прайд“ за пореден път ще се състои основно от герои – и те далеч няма да са толкова многобройни, колкото биха могли да бъдат, ако повече хора имаха смелостта да заявяват идентичността си публично.

За поредна година българските цветни смели хора ще бъдат охранявани от „нормалните“ със стабилен полицейски кордон, докато нахъсвани политически екземпляри ще размахват пръст в ефир и ще обясняват как не става дума за гражданско движение, а за „уродливо явление“.

Уродливото обаче не е в това, че някой иска да „натрапи своето различие“ - уродлива е силната тревога на друг, че нещо отвън би могло да му бъде натрапено.

Ето пример – да кажем, че аз съм пацифист и не обичам оръжията. Съвсем логично не ходя на Парада за Деня на армията, за да гледам танковете, нали? И не коментирам колко ми пречат самолетите, които в продължение на два дни шумят над главите на хората около Гергьовден. Просто приемам, че някой има нужда да демонстрира нещо, дори то да не ми допада. И допускам вероятността, че тази демонстрация вероятно е важна, дори и аз да не я разбирам...

Ако онези, които за поредна година се възмущават срещу „гейовете“, разсъждаваха по този начин – проблем нямаше да има.


И изобщо ако повече хора имаха желанието да се замислят критично, вместо да приемат нещата за даденост, щяха да установят дори, че да демонстрираш сексуална мощ чрез тракане на оръжие е даже по-нелепо, отколкото да размахваш разноцветно знаме на фона на музика. Но някой нарича второто „уродство“, докато другото – онова, което наистина има разрушителна и деструктивна сила - е смятано за общоприето, нормално и дори естетично.
Обективно погледнато, поредният „София Прайд“ в столицата не е никак срамно събитие, както се опитват да внушат хора с комплекси, а обратното – това е нещо, с което обществото трябва да се гордее, защото демонстрацията на различие доказва, че България върви по пътя на демокрацията, толерантността и приемането. Тоест – развива се цивилизационно. Подкрепата на Прайда от страна на 24 посолства на по-развити граждански държави доказва това, а страхът на българските политици да застанат зад движението за равнопоставеност – го отхвърля.

Замислете се – има ли в историята на развитите държави партия с претенции да е лява, чиито лидер да казва: „Уважавам ви, но не натрапвайте различията си“, както направи лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на поканата от страна на организаторите на „София Прайд“ да се включи в шествието? Нейният отговор всъщност съдържа всичко, срещу което се борят тези толкова „опасни“ гейове.

Именно защото е „уважавана“, но ако може „да не се вижда“, българската ЛГБТИ-общност за пореден път се опитва да надскочи в пъти историческите и геополитически дадености на Балканите чрез организирането на „София Прайд“.

Защото по българските земи, точно както и в Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Черна гора - „различието“ от векове не означава друго, освен покана за конфликт.

Страхът от „другостта“ е толкова силно заложен в традициите на нашите разединени, кланови и патриархални общества, че всичко, което би могло да обединява и да съжителства заедно и мирно, представлява предизвикателство – независимо дали става дума за религии, политически възгледи или сексуални различия.

И въпреки че на българите не е чужд митът за снопа пръчки на хан Кубрат, които по отделно се чупят, но заедно са неделими, и въпреки че на сградата на българския Парламент пише „Обединението прави силата“ - обществото постоянно се хлъзга по повърхността на разделението, без да осъзнава, че всяка група и всеки индивид трябва да има еднакви права с останалите и това не подлежи на съмнение.

Имат ли ЛГБТИ хората еднакви права с останалите в България? Не слушайте политиците - разбира се, че нямат!

И не говорим само за правото на осиновяване на деца или за сключване на брак. Говорим за постоянното потискащо отношение, за това, че индивидуалността на някои хора представлява заплаха всеки път, когато се изяви. Говорим за това, че докато някои хора могат да ходят необеозпокоявано по улиците, то други могат да бъдат убити, защото са се разхождали в парка – като небезизвестният случай на Михаил Стоянов, който беше пребит до смърт през 2008 година, защото „приличал на гей“. Говорим и за това, че 73% от ЛГБТИ хората са получавали заплахи през 2017-а година, а 15% са били физически нападнати заради своята ориентация (https://glasfoundation.bg/wp-content/uploads/2018/doklad-antilgbt.pdf)

Така че, народе, не се тревожи – докато статистиките са такива, а Прайдът е „уродство“, гейовете няма да превземат татковината. По-лошото е обаче, че трудно ще я измъкнат от блатото на омраза и разединение, в което умишлено е набутана.
 

Още по темата

Коментари

21 ревлю
  16 юни 2018 | 15:55 отговор
 

Само с 2 думи,като им свърши живота,пред Бога друга песен ще ,пеят.Ама ще е късно

 
20 ...
  12 юни 2018 | 15:34 отговор
 

Тая е авторката на малоумната статия за ваксините, какво ли очаквам друго...Еврогейска продажница.

 
19 кървавица
  11 юни 2018 | 17:33 отговор
 

ъъ пеерастията си я има от хиляди години, мен лино не ми пречат, който както си иска така да си се плющи у дома или тама където си се плющи, познавам обратни мъже и жени тъй като живея в Скандинавия, за мен са си нормални хора, Балканите имат много еволюция пред себе си за да разберат че това е част от живота...

 
18 Мая
  10 юни 2018 | 12:44 отговор
 

Случвало ми се е на улицата да има агресивна и нахъсана лесбийка в чийто очи видях такава омраза без да съм й направила каквото и да било. От този момент се замислих че тези хора както не ми пречат и нямам нищо против тях утре могат да ме нападнат само защото са гневни, разярени, ядосани и аз ще съм виновна че не съм от техния отбор т.е. съм срещу тях. Добре че не не можем да бъдем еднакви всички е ок. Но защо трябва да се правят паради и т.н. Обичайте се не се крийте живейте си нормално какъв е проблема. Не искам да бъда гледано агресивно по улиците и всяка лесбийка или гей да ме мрази защото си въобразява че я осъждам. Всеки човек и има свой живот и проблеми и че вие сте гей или лесбийка не ми е на дневен ред. Бъдете си щастливи и престанете да се натрапвате на хората колко сте горди. На повечето въобще не им дреме а на другите просто ги дразните с тези паради и ви намразват дори и преди да са нямали нищо против вас.

 
 
10 юни 2018 | 17:49

Ебати глупостта си написала, и какво ти рече агресивната нахъсана лесбийка плод на болното ти въображение? Като почнете да си измисляте истории нелепи ставате.

17 Рианка
  10 юни 2018 | 10:57 отговор
 

Аз не мразя обратните, но не разбирам защо трябва да има специален парад. Какво точно искат да ни покажат с това?!

 
16
  10 юни 2018 | 10:29 отговор
 

В България трябва да се обърне внимание на толкова други неща, които са къде къде по-важни, пък чак тогава да се правят паради. В западните страни това се празнува и хората нямат нищо против, но там държавите са на ниво.

 
15
  10 юни 2018 | 10:09 отговор
 

Кристина Константинова това не е избор, те просто са такива, нямат вина, не могат да бъдат други. Това, което могат да направят е да се крият и да се преструват, заради отношението на такива като вас и да бъдат нещастни. Кому е нужно това, защо ви пречат? Да си хомосексуален не е извращение, а просто различие, не нанася вреда никому. Какво да ги правим като са такива? Да ги избием ли, както в древна Спарта са убивали недъгавите? Живеем в 21ви век, опитайте да не сте толкова ограничена.

 
 
Тео
10 юни 2018 | 10:26

На мен не ми пречат хората с различна сексуална ориентация,просто не го считам за нормално,което не значи,че щом имам различно мнение съм тесногръд,глупав,Ганьовец и тем подобни,имам право на мнение,заявявам го.И айде стига,ако обичате/обръщам се към нехетерото/сте се опитвали да предизвиквате интерес и да се натрапвате с своето виждане за нещата.Много сте ми интересни като се сблъскате с противоположно мнение и реакцията ви е една и съща всеки път,или обиждате на интелект и прочие,или все ревете,че ви нарушават правата за себеизява,като изобщо не е така.

 
10 юни 2018 | 13:40

Аз съм си напълно хереро. Значи не се обръщаш към мен, въпреки, че отговорът е към моя коментар. :) Разбира се имаш право на мнение, както и всеки е свободен да смята мнението ти за тесногръдо. Какво значи не ми пречат, но го сматям за ненормално? Ти как би се чуствал/а, ако хората цял живот ти казват, че си ненормален, без да си им направил нещо лошо?

14 Една Майка
  10 юни 2018 | 00:20 отговор
 

Надявам се проста и тъпа селянка като НАДЯ СТАНЕВА никога да не създаде деца, те най-вероятно ще наследят тъпотата и наглостта от боклука,който имат за майка.Надке, Надке, не те бива за нищо.

 
13 Ганьо е путка
  10 юни 2018 | 00:01 отговор
 

Някои от хората,които най-много са дали на света като Оскар Уайлд и Никола Тесла са били хомосексуалисти! Аман от наглостта ви да се врете между чаршафите на хората бе ганьовци.Що не отидохте да протестирате пред махалата когато надрусан циганин за малко не уби БЪЛГАРСКО ДЕТЕ в тролея,а? Защото гея дори и нагъл е културен цивилизован човек, а мангала ще скочи с тръбата да ви смачка гадините,нали? На мен мангалите повече ми пречат от гейовете.Ама ганьовци самозабравили се не ми се слушат У лево моля.

 
 
boje mili!!!!!
10 юни 2018 | 21:31

Kyde sravnqvash Oskar s tezi tuk!!! Samo zashtoto e imal liubovnik myj, i to sled kato e syzdal semeistvo i potomstvo, ne znachi che e bil pederast, kylchesht se v klinche i namacoten s grim, vulgarnichesht po ulicite i "paradirasht" s tova kakgo pravel. Ubedena sym,che toi samiqt bi se razgranichil ot tazi paplach. Pri nego ne e bilo vypros na razvrat, toi prosto e imal silna priqtelska i duhovna vryzka s tozi myj, koqtp e prerasnala v neshto poveche. V dendi-sredite tova e bilo normalno, no toi vse.pak e izpylnil socialniqt si dylg! Nechuvani gluposti prosto si napisalo! Da sravnqvash tozi velik chovek s... tezi! Pri nego ne e bilo opit da se pravi na interesen i da privlicha vnimanies tova. Daje se e sramuval ot tova neshto.

12
  09 юни 2018 | 19:30 отговор
 

Утре детето ми да каже - убих човек, ще отговоря - с лопата или киселина да идвам. Да, зловещо е, но ми е дете. Винаги ще ми е дете, каквото и да е. За себе си знам, че съм направила всичко възможно да му дам възпитание и образование, след това изборът е негов. Разбира се, няма да убие да човек, но май имаше такъв виц - "Татко, убих човек... споко, гей съм само..." Няма нужда от парад момчета и момичета, вие сте част нас, наши деца сте, обичаме ви! Живейте си живота както намерите за добре, не дразнете закостенелите с парада, наречето го другояче - карнавал, фантазия, сън в лятна нощ... Бъдете себе си, бъдете християни, мюсюлмани, мормони, съботяни, евангелисти... мисля че религията проповядва любов към ближния, пол уточнява ли се?!

 

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.