Автор
Веселина Петрова

Карантина в Италия до 31-ви юли? Ето колко ще трае изолацията в отделните страни в Европа

Все повече европейски държави обявяват извънредно положение или са под общонационална карантина, заради пандемията.

У нас извънредната ваканция може да продължи до 13 април, до когато е обявено и извънредното положение. Всички ученици ще влизат в час онлайн. Детските градини остават затворени.

Сърбия въведе комендантски час за хора на възраст над 65 години, за да противодейства на разпространението на коронавируса, въпреки че в страната бе обявено извънредно положение. "Поради факта, че не успяхме да осигурим пълна дисциплина, за да защитим населението, взехме много непопулярни мерки, които трябва да спасят човешки животи... На хората над 65 години се забранява да излизат навън", обяви президентът Александър Вучич. Освен това е забранено е излизането навън между 20 часа и 5 сутринта и тя е в сила за всички, освен за упълномощените и за работещите нощна смяна.

В Италия срокът на карантината е до 3 април, но може да бъде удължен до 31 юли. Италианското правителство повиши размера на глобите за нарушителите на националната карантина заради коронавируса. Всеки, който напусне дома си без основателна причина, ще плаща глоба между 400 и 3 000 евро. Досегашната беше 206 евро.



Испания
остава най-тежко засегната от коронавируса страна след Италия. Свободното движение на хора без основателна причина, е преустановено. Магазините и аптеките работят, но кафетата, ресторантите, фитнесите и дори детските площадките са затворени и са оградени с ленти. В парковете също няма движение и не се допускат хора. В Мадрид са пуснати дронове, които предупреждават хората да не излизат от домовете си. Налагат се и глоби от по 500 евро за неспазващите забраната.

Във Франция властите обмислят удължаване на извънредното положение с месец (т.е. до средата на месец май). Държавата стана 5-ата в света, която премина прага от 1000 починали след Китай, Италия, Иран и Испания.

В Чехия карантината, заради коронавируса, бе удължена до 1 април. Извън дома си хората трябва да носят маски. Съкратено е работното време на банките. А градският транспорт се движи на по-големи интервали от време.

Във Великобритания хората могат да излизат само по малък брой причини; остават да работят магазините, които продават стоки от първа необходимост; забранени са събиранията на повече от двама души, които не съжителстват. Мерките са в сила до 5 април, след което ще се направи оценка на въздействието им.



Властите в Нидерландия
забраниха събирането в групи на повече от трима души, съобщава изданието Dutch News, цитирано от РИА и БГНЕС. Според вестника новите мерки за борба с разпространението на коронавируса са били обявени от министъра на правосъдието на страната Фердинанд Грапърхаус по време на пресконференция в понеделник вечерта. Забраната за събирания на групи от повече от трима души ще бъде в сила до 1 юни. Освен това градските власти ще могат да глобят всички, които нарушават правилата, включително тези, които не спазват разстояние от 1,5 метра.



От 23 март Германия забрани събирането на повече от двама души. Изключения ще важат за семействата. Засега няма да се приема забрана за излизане за цялата страна. Разходките остават позволени. Според ДПА обаче, затварят фризьорите, козметичните салони, както и салоните за масажи и татуировки. Пълна карантина има в Бавария, Саарланд и Саксония.

И докато по-голямата част от Европа е под карантина, в опит да спре разпространението на Covid-19, Швеция е оставила отворени основни училища, ресторанти и барове, насърчавайки хората да излязат навън за глътка въздух, коментира АФП. А това предизвика сериозна полемика сред политиците, които настояват за по-строги мерки.



В съседна Норвегия преди две седмици бяха забранени спортни и културни прояви, а училища и бизнеси бяха затворени.

Дания затвори границите си до 13 април. Датските граждани ще бъдат допускани по всяко време на територията на страната. Допускани ще бъдат и чужденците, които пребивават, работят или учат в Дания, доставят или взимат стоки в/от Дания, посещават сериозно болен свой роднина в Дания, имат право на определен режим на лични контакти между родител и дете (напр. след развод) и др.

В Русия също въведоха ограничителни мерки. Затворени са кафенетата, ресторантите. Кметът на Москва нареди хората над 65-годишна възраст и болните или да не излизат навън, или да се изнесат на вилите си, за да бъде ограничено разпространението на заразата. Мярката се отнася и за хората с диабет, рак, бъбречни проблеми, за прекаралите инфаркт или инсулт. Препоръчва им се да ограничат социалните си контакти, уточни кметът, без да спомене за евентуални санкции. За останалите се препоръчва да работят дистанционно или да излязат в платен отпуск.

Всички, пристигащи в Австралия от чужбина, ще бъдат поставяни под карантина за 14 дни, заяви премиерът Скот Морисън, цитиран от световните агенции.

В САЩ Тръмп не смята да въвежда карантина, дори смята да облекчи мерките. Засега карантина има в Ню Йорк, Калифорния и Илинойс.

А Китай отвори границите си за туристи. Вече се движи и градският транспорт.