Автор
Woman.bg

Катрин Деньов открива кинофестивала във Венеция

Кинофестивалът във Венеция ще бъде открит довечера с първия европейски филм на японския режисьор Хирокадзу Корееда - "Истината". Лентата с участието на Катрин Деньов, Жулиет Бинош и Итън Хоук е фаворитът в конкурсната програма на 76-ото издание на форума. Кинофестивалът във Венеция ще продължи до 7 септември, а председател на журито ще бъде аржентинската режисьорка Лукресия Мартел.


21 филма на режисьори, сред които Стивън Содърбърг, Тод Филипс, Ноа Баумбак, Атом Егоян, Рой Андерсон, Пабло Лараин, Сиро Гера ще се борят в конкурсната програма за наградата "Златен лъв". Филмът на Роман Полански "Аз обвинявам" ("J'accuse") за делото "Драйфус" също ще се включи в надпреварата за статуетката.


Кинокритиците коментират, че тази година жените режисьори в програмата са само две - саудитката Хайфа ал Мансур и австралийката Шанън Мърфи. В отговор директорът на фестивала Алберто Барбера сподели, че в тазгодишната селекция са включени "много филми за проблемите на жените в различни страни по света", макар и "не всички от тях да са режисирани от жени".


Светските хроникьори очакват по червения килим да преминат звездите Брад Пит, Хоакин Финикс, Робърт де Ниро, Пенелопе Крус, Джони Деп, Кристен Стюарт, Скарлет Йохансон, Гонг Ли.

Четете още: Права ли е Катрин Деньов да въстане срещу пуритански Холивуд?