Китайската Нова година - най-интересните традиции и обичаи

Китайската Нова година е най-важният и дълъг празник в Китай и други страни от Югоизточна Азия. Нейното начало се определя ежегодно според лунния календар, затова китайците я наричат Лунна нова година, или както е по-известна - Пролетен фестивал.

Китайската Нова година не е само един ден – тя продължава цели 15 дни. Тази година китайците приветстваха първите часове на Годината на металния бик в нощта на 11 срещу 12 февруари и ще празнуват до 27 февруари. За разлика от всяка друга година обаче този път те нарушиха една от най-спазваните и почитани древни традиции, свързани с празника. Заради пандемията от коронавируса милиони семейства бяха принудени да посрещнат Новата година без своите деца или родители.

Истината е, че Китайската Нова година е като едно мини „Велико преселение на народите“ – празникът е една от малкото възможности китайците, които работят далеч от своите родни места, да се видят със своите роднини и близки. Според сведенията именно това събиране на членовете на фамилиите, идващи от най-различни краища на Китай, е допринесло до значителна степен за бързото разпространение на коронавируса в страната, а оттам - и по света. Да не забравяме, че Китай е държавата с най-голямо население в сравнение с другите страни, достигащо до близо милиард и половина души.

Ето и още някои от най-любопитните и интересни традиции и ритуали, които китайците спазват по време на тези тържествени, изпълнени с много феерия и блясък празнични дни:

Легендата разказва...

Легендата разказва, че този празник се отбелязва в чест на победата над Ниан, свиреп звяр, който плячкосвал домовете на хората. Един ден, при поредната атака на Ниан, селяните забелязали, че звярът се стреснал от дете, облечено в червено. Оттогава червеният цвят се свърза с тържество и победа. Фойерверките също са традиционен инструмент за отбелязване на празника, тъй като се смята, че силните шумове и ярки светлини плашат звяра и го държат далеч от хората.

Пищни тържества по улиците

През всичките 15 дни от празнуването на Лунната нова година на градските площади се провеждат масови тържества, маскаради и празнични шествия с дракони. Изпълняват се народни танци, а по улиците се провеждат новогодишни събори. Този фестивал продължава до така наречения "Ден на фенерите".



Празничната вечеря

Празничните вечери са изконна традиция по време на този празник, тъй като събират всички членове на семейството. Преди празника милиони китайци се отправят към родния дом, за да се срещнат с близките си, тъй като за много от тях това е единственият период в годината, в който имат възможност да са с тях. Вечерята е най-важната част от празника. Всичко на масата се сервира в кръгла форма, което е символ на завършеност. Масите, около които се събират семействата също са с кръгла форма като символ на единството и семейните ценности. Кръглата маса дава и възможност на всеки да бъде близо един до друг в хармония. Част от ястията на празничната трапеза са корени и богати на фибри зеленчуци, включително семена от лотос, водорасли от черен мъх, тофу, бамбук. Нито един празник не е пълен без ястия с пиле и риба, както и ястия с извара от китайски боб. В северната част на страната винаги се приготвят кнедли „jiao-tzu” (за отбелязване на сбогуването на старото и срещата на новото, а също и символизиращи златни кюлчета), докато жителите на южните райони предпочитат филийки лепилов ориз „nian gao” (което означава по-добър живот).

Цялата първа седмица от празненствата е за социални контакти. Тогава се споделя и подносът на сплотеността. Консумира се още и юфка за дълголетие и сурова риба за успех.

Подаръците

Подаръците не се раздават през първата нощ от Лунната нова година. Но през първите две седмици след новогодишната нощ е прието да се дават пари на всички деца, които идват на гости, опаковани в червен плик.

Юшенг

Юшенг е едно от най-важните ястия, които се поднасят по време на празника. То представлява блюдо, съставено основно от сурова рибна салата и други съставки, символ на просперитет. Типично за китайците, самите съставки имат специално значение, носещо у себе си различно послание за всеки на масата.



Време за суеверия

През първия ден на новата година не е разрешено къпането, чистенето на къщата и прането на дрехи. Не бива да се изхвърля и боклукът, защото така ще се изхвърли добрия късмет и просперитета на семейството. Вторият ден е посветен на виждането с близки и далечни роднини, а на третия ден такива срещи трябва да се избягват, защото се счита, че тогава стават най-много скандали.

Магическата сила на думите

В южните части на Китай не е препоръчително да се купуват обувки по време на празника, защото думата за „обувка“ звучи близко до думата за „губя“ на кантонски.

Червени дрехи и бельо за хората, родени под зодиакалния знак на година, която идва

Червеното е цвят, асоцииран с късмет и просперитет в Китай и голяма част от украсата за празника е в червено и златно. Освен че лошото чудовище се страхува от силния шум, то се плаши и от червения цвят. Ако сте родени в Годината на Вола задължително трябва да имате червено бельо, не защото лошите китайски чудовища имат рентгеново зрение, а защото червеното отблъсква злите духове. Неслучайно всички улици и площади са украсени с червени фенери.

Сладки лакомства, за да е сладка годината

Храната е в центъра на всички традиционни китайски празници, но е особено важна за Пролетния фестивал. Задължително се похапва нещо сладко, за да бъде годината сладка. Любими традиционни храни по време на празничните дни са оризов кекс, ориз с осем съкровища, захаросани плодове и други.

Четете още: Как ще промени живота ни годината на металния Бивол според китайския хороскоп