Класика и иновации на есенния салон на Съюза на пивоварите
„От класика към иновации“ бе основният акцент на есенната сесия на Националната бирена академия - инициатива на Съюза на пивоварите в България. Темата бе представената в арт център ,,Фотосинтезис“ под формата на увлекателен разказ за света на пивото и бе подкрепена от редица факти и визуални материали. Тя привлече интереса на журналисти, блогъри и представители на научните среди у нас.
Още с откриването на събитието председателят на Съюза на пивоварите – Владимир Иванов, наблегна на това, че предстои вечер, наситена с много информация: ,,Пивоварната промишленост е единственият бранш в страната, който от самото си създаване през 1882 г. до ден днешен има пълна информация и статистика за развитието си, събрана в два тома история. Съюзът на пивоварите съхранява подробен архив с данни и актуална информация за всяко едно пивоварно предприятие - пак от далечната 1882 година досега. За нас е важно, че съвременната бирена индустрия в България е в крак с най-актуалните световни тенденции - от „класиката в жанра“, през експертните решения, до иновациите и устойчивото развитие.“
Владимир Иванов
В тази насока аудиторията научи много конкретни данни за оптимизацията на ресурсите, които са пряко свързани и с икономическите резултати в пивоварния бранш. Така например, днес за производството на 1 бутилка бира се разходват близо 2 литра вода, докато преди 15 години, това количество е било около 8 литра. Не по-малки са и усилията за пестене на енергия. За производството на 1 литър бира, модерните пивоварни в страната потребяват от 0,24 до 0,36 MJ, докато преди 15 години използваната ел. енергия е била от 2 до 3 пъти повече.
Ключова роля като презентатор на събитието имаше Методи Стоянов - инженер технолог, майстор-пивовар и производствен директор на една от най-големите в страната пивоварни компании. Експертът успя да завладее аудиторията с интересни факти за традиционната пивоварна технология. Именно на тази база и с класическите технологични процеси са развити основните принципи, на които се основават съвременните усъвършенствани методи на производството и подобряване качествената характеристика на произвежданото пиво. Това се дължи също и на инвестициите в модерните технологии и иновативна база, в които компаниите у нас инвестират ежегодно.
Методи Стоянов
„Често казвам, че процесът по създаване на пиво е магия. В него има енергия, има живот и трансформация. И точно в това е тайната – в постоянната промяна. От времето на шумерите до 21-ви век - бирата не спира да се развива, да комбинира нови вкусове и да се усъвършенства, благодарение на технологиите и иновациите в сектора. Развитието на бирената индустрия е неразривно свързано с иновациите, тъй като ние следим отблизо потребителските нагласи и се стараем да сме модерни, актуални, интересни и да отговорим по най-добрия начин на предпочитанията на нашите потребители.“, коментира Методи Стоянов.
Именно потребителските нагласи определят тенденциите и новите предложения, които пивоварните предлагат на пазара. Интересно е и развитието на нови специални бири, които са по-екзотични и нестандартни като вкус, а също така могат да имат специални добавки като шоколад, кокос, ванилия или билки – иновативни продукти, създадени в резултат на търсенето на съвременните потребители. Непастьоризираното, нефилтрираното и безалкохолното пиво също са едни от интересните предложения на пазара през последните години. Инж. Стоянов представи техните специфики и подчерта, че този тип бири се харесват на консуматорите от различни възрастови групи, особено на любителите на пиво със свеж вкус.
Важен акцент на събитието бяха и данните за опазването на околната среда. Общо инвестициите в зелени проекти и инициативи в сектора за последните 3 години надхвърлят 20 милиона лева. През миналата година, благодарение на иновациите, бирените компании в страната са спестили близо 200 тона хартия. В този смисъл пивоварите са предотвратили изсичането на 2600 дървета, а с доброволчески си труд и целево финансиране от пивоварния бранш са засадени нови 2 200 дръвчета.
Павел Владимиров
Според изчисленията на еко-експерти, рециклираните ежегодно бирени пластмасови бутилки спестяват електро енергия, ползвана от 1 700 български домакинства за 2 години. Още повече, че днес двулитровите пластмасови бутилки са поне 25% по-леки отколкото, когато са пуснати за пръв път през 1970 г. Рециклираното пък на 20 бирени кенчета, спестява енергия, равна на тази от 1 литър бензин. Ежегодно у нас се оползотворяват около 3 400 тона бирени стъклени бутилки и по този начин се спестяват емисии от 1100 тона въглероден двуокис.
Голяма изненада предизвика демонстрацията на един от най-новите начини за оползотворяване на бирените трици, представен от партньорите на СПБ - Easy 3D. Пред очите на присъстващите за първи път в България беше създадена триизмерна бирена чаша, „отпечатана“ на специален 3D принтер. Материалът за чашата е под формата на 3D нишка - BUZZED, изработена изцяло от отпадъчния органичен материал от пивопроизводството. Тъй като обикновено за тази цел се използва пластмаса, новият метод е изключително екологосъобразен. Още повече, че този тип нишка служи за печат и производство на най-различни триизмерни предмети.
Гостите на събитието посрещнаха с любопитство най-новия филм на СПБ „Съвременният път на пивото“ и фото експозицията, представяща производствената среда във всяка пивоварна.
Национална бирена академия продължава и следващата година с нови предизвикателства, събития, теми и емоции, посветени на пивото.
Чаша - нишка от бирени трици
Коментари
Най-четени

5 ужасяващи предсказания на Нострадамус, повечето от които се сбъднаха

Андреа отново стана за смях

Везни, харчете по-разумно! Риби, в зората сте на нова любов

Какво издава прическата за характера ви

Защо Берен Саат повехна? Феновете са притеснени за любимата си султанка

Истинските ужаси, които са се случвали на петък 13-ти

Водолеи, днес обстоятелствата са на ваша страна

Огледален свят: обърни всичко, за да изненадаш болките в гърба

Време е за подаръци! Топ 4 на най-изгодните оферти за бижута

Салма Хайек показа как изглежда без грим Анджелина Джоли

Мистериозните любовници – съвместимост между зодиите Рак и Скорпион

Русото ѝ отива. Цеци Красимирова стана блондинка

Аристократизъм и лице на Мадона. Или просто се раждаш Невена Коканова...

Франк Синатра: Отнасяй се с жените като с дами, а с дамите като с жени

Скорпиони, днес успехът ви преследва

Брад Пит със сензационно признание за наркотиците

В една и съща рокля: Ето как на 50 Джей Ло изглежда като на 30

Дженифър Анистън се върна при бившия си?

Идва Пълнолуние в Близнаци: пазете си любовта и парите
