Кмет със заповед към служителите: Усмивка или уволнение!

Служителите от всички браншове, особено от тези, работещи в кметството, са задължени да се усмихват. Такава заповед издаде кметът на град Муланай в провинция Кесон, Филипините. Тези, които работят и обслужват клиентите си без усмивка, ще бъдат глобявани. Наредбата е част от усилията на местната власт за повишаване нивото на услугите.

"Политиката на усмивката" Аристотел Агире въведе този месец, след като положи клетва като градоначалник. Политиката трябва да бъде възприета "по време на обслужването на хората, за да се придаде искреност, като се демонстрира спокойствие и приятелска атмосфера", гласи заповедта на кмета.



Агире обяснява, че решението е в отговор на многобройните жалби на местните жители, предимно производители на кокосови орехи и рибари, за недружелюбното отношение, което получават от служителите на кметството, когато отиват да платят данъците си или да потърсят помощ. Някои от избирателите вървели по един час пеша от отдалечените си села, за да стигнат до кметството и там да се натъкнат на намусени и сърдити служители.

"Когато пристигнат, те са ужасени от отношението на хората, с които сключват сделки", отбелязва Агире, който преди да се кандидатира за кмет, е работил като терапевт. Повече от всичко сега той иска да "промени отношението на държавните служители.



"Трябва да бъдем община, приятелски настроена към бизнеса", казва още Агире - син на бивш министър на правосъдието в администрацията на президента Родриго Дутерте.

Тези служители, които не изпълняват заповедта, могат да бъдат глобени с равностойността на шест месечни заплати или да бъдат отстранени от работа.

На въпроса как ще се прилага наредбата, когато филипинците все още са задължени да носят маска на лицето си на обществени места, Агире заяви, че хората могат да усетят дали някой им помага искрено и от сърце. "Усмивката лесно може да се познае по очите", категоричен е Агире.

Що се касае до предвидените наказания, Агире е оптимист и вярва, че няма да се стигне до тях. "Идеята на всичко това е да изпратим добри вибрации на нашите служители и избиратели", пояснява той.

Една чудесна идея, от която много служители у нас биха могли да се поучат...

Четете още: Най-после доказаха: по-кратък работен ден = повече свършена работа и щастливи хора!