Кога ще приключи този кошмар: България е на второ място по смъртност от Ковид-19 в света

Измина цяла година, откакто коронавирусът стигна до България, но ситуацията определено не върви към подобрение. А според последните статистики, не се вижда дори лъч в края на тунела. След тазседмичния брифинг на щаба стана ясно, че страната ни е на плашещото второ място по смъртност от Ковид-19. В света! Пред нас е единствено Унгария.

Обезпокоителната статистика бе съобщена от ген. Мутафчийски, като той допълни, че в момента страната ни е задминала предишния пик от края на месец ноември, а броят на заболелите вече е 679 на 100 000. За съжаление през последните седмици може да бъде забелязана единствено тенденция за повишаване на случаите, въпреки че бяха взети мерки, които според здравните власти са навременни и ефективни.



Ген. Мутафчийски поясни още, че смъртността се е увеличила с 5%, а на двуседмична база е 53%. Друг любопитен факт е, че в България се наблюдава и „скрита заболеваемост“, тъй като немалко сънародници не обявяват положителната си проба от бързи антигенни тестове пред РЗИ. Според Мутафчийски, ако нямаше скрита заболеваемост, процентът на смъртност щеше да бъде далеч по-нисък.

Но лошите новини не се изчерпват дотук. Стана ясно и че някои от заболелите от Ковид-19 развиват непознат досега вид диабет. Причината за това е в лечението на коронавируса, което включва прилагане на големи дози кортикостероиди и дексаметазон. Мутафчийски обаче побърза да успокои аудиторията, като вметна, че в повечето случаи това състояние е временно. То продължава не повече от 3 месеца след края на заболяването.

И докато в България мнозина са разгневени от мерките за сигурност, които се видоизменят все по-често, ние продължаваме да стоим начело по смъртност от Ковид-19.

Четете още: Хайде пак! Стартира отново ваксинирането с AstraZeneka