Днес лаптопът, таблетът и мобилният телефон са се превърнали в неотменна част от ежедневието не само на възрастните, но и на най-малките. Съвременните малчугани буквално израстват пред мониторите и радиационния фон от телефоните и всички останали мобилни устройства, а специалистите все по-често и настоятелно предупреждават за вредата, която последните могат да нанесат върху детското здраве.

Още през 2011 г. Световната здравна организация класифицира радиоизлъчването на мобилните телефони като изключително опасно за човешкия организъм. Според учените то може да доведе до промени в правилното развитие на клетките, до отрицателни последствия върху нервната система и дори до образуването на тумори. Тревожни са и данните, с които италиански екип излезе преди две години, като алармира, че между 30 и 50 хиляди души в света заболяват от рак на очите и на мозъка в резултат от използването на смартфони.

Учени са категорични, че дори и да не се говори по телефона, когато интернет е включен, само носенето на апарат в джоба или поставянето му в нощното шкафче крие риск от хормонален дисбаланс и проблеми с нервната система. Опасно е също телефонът да се използва за разговори, докато се зарежда. Силно е облъчването и когато апаратът се включва или се избира номер. В тези случаи рязко скача рискът от повишаване на кръвното налягане, главоболие, хормонални проблем и рак.

Проблемът придобива още по-тревожни мащаби, когато с всичка сила се стоварва върху нашите деца. Стряскащи са данните в развитите страни – 9 от 10 деца, навършили 7-годишна възраст, имат личен смартфон или таблет.

У нас – 97 % от българчетата използват интернет през мобилните си телефони, по няколко часа на ден, като дори и училищата им предоставят тази възможност, защото почти половината от тях разполагат с безплатна wi fi връзка.

Съветите на експертите се свеждат до оптимално ограничаване на времето за общуване на децата с черната техника. Към родителите на деца между 0 и 2 години учените отправят апел да избягват тотално всякаква близост на малчуганите си до каквато и да било електронна апаратура. Децата от 3 до 5 години не бива да прекарват повече 1 час на ден пред телевизора или таблета например. А тези – между 6 и 18 години – не повече от 2 часа.

Не по-малко сериозен е въпросът, свързан с времето на децата, което вместо пред мониторите, те биха могли да прекарат в съзидателни и градивни дейности като спорт, изкуство или други интересни занимания.

Имайки предвид все по-тоталното навлизане на телефонните устройства в бита на хората, и по-конкретно на подрастващото поколение, две страни от ЕС към момента правят всичко необходимо, за да ограничат вредното им въздействие върху физическото и психическото развитие на децата. За целта те наложиха стриктни забрани за използването им в учебните заведения.

Гърция и Франция са държавите, които първи въстанаха срещу използването на смартфони в училищата и забраниха тяхното използване с няколко изключения: когато става дума за образователни цели и за деца с увреждания. Ученикът, който наруши ограничението ще бъде наказван според наредбите на училището, в което учи.

Мерките са в сила за заведенията до 7-ми клас, а гимназиите са с право да избират дали да я приложат, или не.

Готови ли сме, ние, в българските училища, да последваме примера на гърците и французите?

Забраната за носенето на мобилни телефони в училище, която Франция въведе от септември миналата година, естествено рефлектира и на родна територия, предизвиквайки дискусии дали режимът за използването на смартфоните в клас да не се затегне допълнително и у нас. От синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ поискаха промяна на училищния закон, който да включва изрична забрана за притежание и ползване на мобилен телефон в учебен час, освен ако използването му не бъде с цел образование.

Директори, учители и просветното министерство обаче излязоха с отговор, с който ясно дадоха заявка, че са по-скоро против налагането на подобни крайни мерки, изтъквайки необходимостта именно от въпросните образователни цели.

Що се касае до тях, първите крачки вече са направени. Дo края на 2018 г. по-голямата част от училищата в страната действително вече предлагат тази услуга, за която според информация от образователното министерство кабинетът е отпуснал 11 милиона лева.

У нас от 3 години законът забранява единствено да се говори по телефона по време на урок, но не и носенето на мобилните телефони в училище.

Вие какво мислите? След като страни като Франция и Гърция могат да приложат в сила подобен закон, отнасящ се до внасянето и използването на смартфони в училище и позволяване на използването им единствено с образователна цел, трябва ли и нашите учебни заведения да въведат такава забрана? За или против прилагането сте на подобна крайна мярка?

Четете още: Телевизор в детските градини - за или против