Автор
Цвета Герчева

Когато едно 'Тихо наследство' ни кара да се замислим за смисъла на живота си: Кати от 'Яника' и мисията да чуваш

Казват, че киното е изкуство, което променя. Дали заради историята, или пък заради сълзите, които ще изплуват в очите ви, само след 15-тата минута на документалната лента по HBO GO "Тихо наследство", но едно е сигурно - щом изгледате този филм, вие вече няма да бъдете същите.

Българската лента е една от наистина малкото в историята до сега, които са копродуцирани от HBO Европа и намират място в стрийминг платформата ѝ, а премиерата ѝ за 23 държави беше преди дни.

Но когато някой ти каже - този филм е много хубав, трябва да го гледаш, много често отсреща се чува въпросът:

"Хм, така ли - защо, има някаква готина история или, за какво е?".

В този материал няма да ви разказваме каква е историята в "Тихо наследство", но ще ви срещнем с Кати. Кати е на 24, свежа, интелигентна и от скоро омъжена - тя е момичето, което е най-вероятно да ви посрещне веднага щом прекрачите прага на "Яника" - център за работа с деца с кохлеарни имплатни в София. Един от тясно специализираните в България. Място, което дарява нов път и истински, нормален живот на нечуващите деца.

Кога попитате Кати защо работи в центъра, отговорът й е почти моментален: "Ами, стана покрай мама. Тя е речеви терапевт, израстнала съм с нея и "Яника", навсякъде ме водеше със себе си и аз просто харесвам това, което тя прави. Затова записах логопедия и сега вървя по нейните стъпки."

Майка ѝ Таня Димитрова енергичната дама, която всички познаваме от жестономичния превод в ефир на БНТ, bTV, Nova, както и на брифингите на НОЩ е основател на "Яника".

А Кати се усмихва толкова топло и нежно, когато я питам защо не е избрала друга професия за себе си, че въпросът ми буквално увисва във въздуха.

Днес тя вярва, че след всяко лошо идва нещо добро, а съдбата ѝ на дете, което научава че майка му има рак и успява да преодолее този етап от живота си, вече говори за една личност, която добре знае как се преминава през трудностите в живота.

Ако се чудите дали да гледате "Тихо наследтво" и имате макар и малки въпроси пред себе си - не го правете, ако не сте готови да си поплачете, да се позамислите за всичко, което имаме и някак оставаме неблагодарни за него и не гледайте тази документална лента ако очакавате холивудски блясък и чар.

Кати и нейният личен разказ за "Яника" и са в HBO GO, защото "Винаги има начин, винаги има път, винаги има светлина в тунела". Така казва тя. Едно силно момиче, което е посветило живота си на децата, които не чуват. HBO пък харесват проекта и след като се включват в него като копродуцент, ѝ дават възможност да стигне до стотици хиляди домове в Европа (нещо, което е почти прецедент в документалното кино за България), защото явно знаят, че истинските истории трябва да бъдат разказвани. Точно както се случва в "Тихо наследство" - без грим и перуки. Със сълзи и надежда. Надеждата, че спасение има.

Фотокредит кадри: HBO Европа и Контраст Филмс

(в материала има продуктово позициониране)