Автор
Марина Стоименова

Кои са най-опасните държави за жени и защо САЩ са сред тях?

Най-опасната държава за жените през 2018 година е Индия – страна, където сексуалното насилие е широко разпространено, неравноправието е повсеместно и жените се сблъскват с висок риск от това да бъдат продадени или подложени на робски труд.

Афганистан, където голяма част от дамите дори не получават обръщение на име от страна на съпрузите си, също не е сигурно място за живот на нежната половина от човечеството. Раздираната от конфликти Сирия тази година е на трето място по опасност от насилие над жените...

Присъствието на тези държави начело на новата класация на Фондация „Томсън Ройтерс“ никак не е изненадващо.

Но определено голямата изненада е мястото на развита държава като САЩ в класацията.

Щатите заемат последното десето място сред най-опасните държави в света за жените – и #MeToo определено има пръст в това възприемане на ситуацията.

САЩ са единствената западна нация, която влиза в срамната класация, а присъствието й се дължи на отговорите на американците дали жените се сблъскват с риск от сексуално нападение, унижение или насилствен секс. Мнозинството от отговори очевидно са положителни.

Изследването на Фондация „Томсън Ройтерс“ се базира на данните на 548 световни експерти по правата на човека и жените. Проучването използва факти за здравеопазването, икономическите ресурси, културните практики и традициите, сексуалното насилие и тормоза, не-сексуалната агресия и трафика на хора.

Сред експертите са социални и здравни работници, учени, представители на неправителствени организации, политици, специалисти по развитието на регионите, социолози.

Всеки от тях е посочил онези от 193-те държави от ООН, за които смята, че са най-опасни за жените по съответните параметри. Изследването повтаря проведеното през 2011-а година допитване, на база на което експертите установиха че Афганистан, Демократична република Конго, Пакистан, Индия и Сомалия са сред най-опасните места за живот на жените.

Изненадата САЩ

Присъствието на последното, 10-то място, на развита държава като САЩ в този срамен списък е изключително фрапиращо. То обаче е и логично, предвид огромната популярност на кампаниите #MeToo и #TimesUp, които окуражиха хиляди жени да споделят преживявания, свързани със сексуално насилие.

Въпреки че според изследването САЩ не присъстват в графите с трафик на хора, здравеопазване, икономическа дискриминация и други, то по отношение на домашното насилие и сексуалния тормоз, американците се класират на 3-то място в света! По физическа и психическа агресия спрямо жените Щатите са на 6-то място в света, изпреварвайки дори Саудитска Арабия.

Експертите коментират, че високият доход не означава, че в страната няма мизогиния и сексизъм.

Индия – демократичният гигант с първобитни порядки


През 2018 година най-бързо развиващата се икономика в света съчетава по парадоксален начин напредъка в областта на космическите изследвания и технологиите с унизителното насилие над жените. В големи части на страната те са подлагани на изнасилвания, съпружеско насилие, сексуални издевателства и тормоз, а пренебрежението и незачитането на тези престъпления е повсеместно.

Правителствените данни показват голям ръст на докладваните престъпления срещу жени. Между 2007 и 2016 година са съобщени с 83% повече случаи, отколкото предишното десетилетие, като е имало по четири сигнала за изнасилване на всеки един час.

Индия е най-опасната страна и що се отнася до трафика на хора, сексуалното робство, безвъзмездния труд в чужди домакинства. За положението не допринасят и традиционните уговорени насилствени бракове, пребиването с камъни на „съгрешили“ жени, разпространеното убийство на бебета от женски пол.

В страните с военни конфликти женският живот няма никакво значение

Раздираните от военни конфликти Афганистан и Сирия заемат второ и трето място в класацията на „Ройтерс“.

В Афганистан жените и момичетата са изправени пред сериозно насилие, основано на пола, както и пред нисък достъп до образование или неграмотност, бедност, лошо здравеопазване. Големи части от страната продължават да са под контрола на талибаните, известни с ретроградното си отношение към жените.

Продължаващата вече седем години война в Сирия затруднява достъпа до здравни услуги на жените, което обяснява завишената смъртност при раждане. Според „Ройтерс“ има данни, че правителствените войски упражняват сексуално насилие над жени, свързани с опозиционните сили. Отделно са широко разпространени домашното насилие и детските бракове.

Сомалия също е държава с военен конфликт, продължаващ повече от две десетилетия. Културата на насилие над жените там е традиционна, а отслабените институции не могат да направят много по въпроса.

Саудитска Арабия, където преди едва седмица жените получиха правото да шофират, остава в негативната класация, въпреки отбелязания прогрес в последните години.

Колкото и да говорят за „либерализация“ в арабското кралство, съвсем наскоро активистки за женски права бяха арестувани и тормозени.

В Саудитска Арабия продължава да действа и законът за настойничеството, според който всяка жена трябва да има мъж, който да наблюдава какво прави тя. Само по волята на „настойника“, който може да баща, брат, братовчед или съпруг – жените в кралството могат да получат паспорт, да пътуват или да започнат работа.

Според експертите този закон е най-голямата пречка пред равноправието в страната.

Пакистан, Конго, Йемен и Нигерия са страните, които заемат съответно 6-то, 7-мо, 8-мо и 9-то място в тазгодишната класация на „Ройтерс“.

„Убийствата на честта“ продължават да потискат жените в Пакистан, а Конго не може да направи много по отношение на изнасилванията. В Йемен има хуманитарна криза, която засилва традиционно тежките за жените условия на живот, а в Нигерия трафикът на жени и продажбата им в робство е все така огромен бизнес.