Автор
Кристина Кирова

Кой е болният тук: Момчето, което Емили води на каишка или всички ние, които позволихме това да се случи?

Когато дъното те гледа отгоре – това е положението тук от... не знам откога, и с времето става само по-страшно. Много дъна сме издигнали на пиедестал и най-вероятно ще продължаваме да го правим, а пък те ще ни гледат отвисоко. Схванахте метафората, защото колкото и да е метафора, всъщност може да се каже, че това е буквалната истина.

А колкото до конректната ситуация, която болезнено рязко ни напомни къде се намираме – едно дъно взело, че се помислило за връх и започнало да дърпа човешко същество на каишка в мола. Придружавали го още две напомпани дъна, които неизвестно как станали известни. Кратката ми справка сочи, че тия дъна били „инфлуенсъри“ или пък казано на по-разбираем език, „вдъхновители“. Кой ги определи като такива, най-вероятно те самите, защото все още не раздават дипломи за тази актуална професия. Та...

Тези ми ти вдъхновители – Емили Тротинетката, Чеченеца и Тошо Куката (то от имената им струи едно вдъхновение) решили да вземат едно момче и да го изведат на каишка в мола. Емили, точно като садистична стопанка, му дава команди да ходи или да седне, а пък другите двама го пращат да търчи след хвърлена от тях чаша. След това получава поощрително потупване по главата от Чеченеца.

Обстановката в мола изглежда зловеща, дори не заради случващото се пред камерата, а заради нелепото спокойствие, което цари сред очевидците на тази откровена гавра с момче, което на всичкото отгоре в последствие става ясно, че е болно. Хората стоят, гледат безплатно шоу и сеирът е толкова голям, че вероятно много от тях са стигнали до душевен оргазъм. Сещате ли се – като тези ситуации, в които се образуват огромни опашки около катастрофа на пътя, само защото шофьорите забавят скоростта, за да могат хубаво да видят какво се е случило и да си кажат „Ех, добре, че не ми се случи на мен“. Та...нещо подобно.

А дали, ако нямаше кой да заснеме този ужас, измъдрен от Чеченеца, Тошо Куката и компания, щяхме да разберем за тази гавра? Кой ни направи толкова смайващо безхаберни, безразлични, бездушни и най-вече прости?

Всички имаме вина – от политиците до чистачките по улицата, че издигаме на пиедестал татуирани, напомпани същества с поведение на мутри от 90-те, емилита и мелиси, които години наред не могат да си определят пола и нагли компаньонки с грамадни усти и деколтета, и пусти души. А ето и цялата ситуация, разказана от автора на видеото, благодарение на което Емили, Чеченеца и Тошо бяха задържани:

"Упадъкът на един малък, но за сметка на това много прост народ...
P.S С мен се свърза жена, която е бивша учителка на момчето, което е в ролята на куче...
Всъщност става въпрос за гавра с момче със специални потребности...
Семейството има още едно дете, което е болно от диабет, и родителите не могат да си позволят адвокат.
Сега бих искал да знам, кой е готов да помогне, чисто финансово или с безвъзмездни адвокатски услуги?"

Прав е човекът – малко сме, ама за сметка на това знаем как да бъдем прости.

Поредното доказателство за това е публикацията на Милен от последния час, в която той сподели какво обяснение е получил за бездействието на охранителната фирма на пловдивския мол:

"Не толерираме подобно поведение, но не чухме, не видяхме и не разбрахме".

Ясно е, че няма човек, който ще каже едно голямо „Евала“ за тази садистична простащина на гърба на болно момче с родители, които очевидно са изпаднали в почти безпомощно състояние. Но това не би следвало да е отговорът на фирма, наета да следи за безопасността на хората в мола. Не чули, не видяли, не разбрали. Точно като картинката с трите маймунки, която идеално описва дереджето ни, когато трябва да поемем някаква отговорност в подобни ситуации.

Сериозно ли на нито една охранителна камера не се вижда как, по дяволите, водят човек на каишка? Сериозно ли могат да те влачат по пода на този голям търговски обект и никой нищо да не направи? Ясно е, че очевидците ще гледат сеир и никой нищо няма да каже, но поне хората, отговорни за реда в мола би следвало да се намесят. Наистина ли, ако нямаше кой да снима в този момент, този случай щеше да остане просто така?

И все пак, има нещо положително в цялата гнусна каша. Вече е намерен адвокат, който да защити семейството и момчето. Все пак, виновните са арестувани. И обяснението на Тошо Куката пред камерите е, че жертвата на идеята за „скандален клип“ всъщност сама пожелала да участва. Момчето дори се молело да го включат във видеото, за да получи популярност.

Емили пък обясни, че нямала представа в какво ще участва и че Чеченеца и Тошо Куката я накарали почти насила да влезе в ролята на стопанка. Самата тя (или по-скоро то) каза, че ако е знаела/о, че момчето е болно, нямало да участва в тази гавра.

Да, момчето може и да е с медицински доказани проблеми, но не то е болното в тази ситуация. Болни са тримата „инфлуенсъри“, ако им погледнете лицата, ще го констатирате на мига, болни сме и ние, които ги правим известни и мълчим, докато им гледаме сеира.

Четете още: Хари Потър се завръща като сериал: нямаме търпение