Автор
Woman.bg

Кой уби Джон Кенеди: Смущаващи версии за най-загадъчното убийство на 20-и век

Повече от половин век смъртта на американския президент Джон Ф. Кенеди продължава да вълнува и да тъне в митове, кой от кой по-заплетен, странен и необясним.

Само през 2017 г. Донълд Тръмп изважда на бял свят 2800 нови документа, свързани с разследването около най-загадъчното убийство на 20-и век. Не всички предвидени за публикуване документи обаче виждат бял свят. Причината – в някои от тях има твърде много чувствителна информация, която ФБР и ЦРУ настояват да не бъде оповестявана публично.

Сред десетките теории за заговор и внедрени съветски агенти, за намесата на ЦРУ и мафията, се промъкват дори и такива, насочващи обектива на обвинението към най-близкия до президента човек – неговата съпруга Джаки Кенеди.

Какво всъщност се случва на днешната дата – 22 ноември, на площада в Далас, щата Тексас, през далечната 1963 г.?

В разгара на Студената война 46-годишният президент демократ, избран през 1960 г., е на официална визита, удобно настанил се в тъмносиния служебен кабриолет. С него се возят първата дама и техните домакини – губернаторът на Тексас Джон Конъли и съпругата му Нели. Полицейски ескорт и служители на тайните служби придружават неотлъчно колата. Улиците на града преливат от възторжени възгласи на гражданите, дошли да зърнат на живо своя любим президент.

Три изстрела и Кенеди пада безжизнен в ръцете на съпругата си...

Кой е истинският убиец? Какви са мотивите за извършването на това жестоко покушение? Въпроси, чиито отговори до днес остават забулени в пълна мъгла. Множеството пропуски при разследванията раждат редица версии през годините, но нито една от тях не остава доказана.

Лий Харви Осуалд?

Официално обявен за екзекутор на Кенеди е Лий Харви Осуалд – бивш морски пехотинец, обучаван за снайперист, който е живял в СССР, завърнал се обратно в САЩ заедно със съпругата си. Според версията той е действал абсолютно сам. Светкавично е арестуван след покушението, а два дни по-късно – застрелян от съдържател на нощен клуб пред ареста в Далас. Според теориите на конспирацията той е умишлено убит, за да не се разкрие името на истинския убиец на Кенеди. А кой е той? Хипотезите продължават...

Известни личности от политическия фронт?

Според някои от версиите зад покушението на американския президент стоят видни имена като вицепрезидентът Линдън Джонсън. Други теории набеждават Фидел Кастро. В трети – висши началници от КГБ.

Участието на втори стрелец?

В официален доклад от ФБР се посочва, че в покушението срещу президента освен Лий Харви Осуалд е имало и втори стрелец. За това свидетелства и основният доклад на хирурга, в който има показания, че направените рани в тялото на Кенеди са от две различни оръжия. Теорията се базира на твърдения на човек, който е ключов член на неонацистка организация – Орен Фентън Потито. Потито е казал на тайна вечеря, че маршрутът на движение на Кенеди в Далас е бил известен на само две организации – секретните служби и полицията в Далас. Член на кубинска организация обаче, какъвто бил и Осуалд, помогнал информацията да стигне до официалния убиец. А според Потито в доклада на патолога за смъртта на Кенеди било записано, че първият куршум, улучил президента, е влязъл през гърлото, под адамовата ябълка, което не е възможно да стане от позицията на Осуалд.

Американската мафия?

Една от най-упорито натрапваните версии е, че Кенеди е убит от американската мафия. Причината – семейството на покойния президент, преди той да победи Ричард Никсън на изборите, дълго време поддържа съмнителни връзки с американската мафия. Джоузеф Кенеди, баща на държавния глава, сътрудничил със Сам Джанкана – кръстник на мафията в Чикаго, в незаконната търговия с алкохол по време на Сухия режим. Освен това Джанкана работил с певеца Франк Синатра, близък приятел на семейство Кенеди. Той бил и сред дарителите в кандидат-президентската кампания на Джон Кенеди през 1960 г., като организирал известни маневри, за да може бъдещият президент да спечели гласове на първичните избори в Западна Вирджиния. На всичкото отгоре Джон Кенеди и Джанкана делили една и съща любовница в различни периоди. Според експертите по въпроса участието на мафията в убийството на Кенеди е твърде възможно, тъй като организираната престъпност, която по онова време се финансирала главно от казината в Куба, била много сърдита на Кенеди, че не е успял да елиминира Фидел Кастро. След като сваля диктатурата на Батиста, кубинският революционер слага край на икономиката, основана на хазарта, на острова, като затваря една след друга дойните крави на американската мафия.

ЦРУ?

В известния си полемичен филм от 1991 г., озаглавен просто „Джей Еф Кей“, Оливър Стоун поставя на преден план възможността ЦРУ, основната американска разузнавателна агенция, да е организирала подмолно елиминирането на Кенеди. Режисьорът не е единственият, който твърди това. Джин Гарисън, прокурор от Ню Орлиънс, който водил дълго контраразследване за убийството на Кенеди през 60-те години на миналия век, смята, че антикомунистически служители на ЦРУ са изиграли някаква роля. Целта им е била да елиминират президента, който дал да се разбере, че смята постепенно да изтегли американските войски от Виетнам, където конфликтът се задълбочавал, но ЦРУ смятало, че американските интереси са поставени на карта там.

Теорията на Тръмп?

Самият Доналд Тръмп също се включва във вихрушката от спекулации. По време на кампанията за първичните избори на Републиканската партия той заявява, че бащата на сенатор Тед Круз, един от опонентите му от кубински произход, е бил виждан в присъствието на Лий Харви Осуалд точно преди убийството. Светкавично последва и ответната реакция. „Този човек е патологичен лъжец“, реагира възмутено Тед Круз. Впоследствие той се съюзява с републиканския президент, но въпреки това този епизод се помни и до днес.

Съпругата на президента - Джаки Кенеди?

Както вече споменахме по-горе, сред най-новите теории убиец на Кенеди е собствената му съпруга. Тази версия се основава на информацията за лабилната и лесно манипулируема психика на Джаки. Не е тайна, че през съвместния си живот с Джон тя е насъбрала достатъчно гняв и рани от многобройните му изневери и предателства. Ако се фокусираме върху някои детайли около убийството, теорията не изглежда никак налудничава. По най-нови данни стрелците по президента са двама, както вече стана ясно. Оказва се, че е твърде вероятно раните да са нанесени и от различни ъгли. Изследвания, направени по единственото автентично видео на репортера Запрудер, присъствал в деня на покушението и документирал посещението на Кенеди, показват нещо интригуващо. Когато Кенеди бива уцелен в главата, тялото му пада назад, а не напред. Но автомобилът, в който се вози той, се намира след сградата, откъдето се предполага, че Осуалд стреля. Следователно Кенеди трябва да е улучен отзад. Тогава защо тялото и главата му се отблъскват назад, като би трябвало да се отблъснат от удара напред? Според конспирациите това е така, защото фаталният удар в главата идва от седящата до него Джаки. Привържениците на тази теория отбелязват и още един любопитен момент. След първия изстрел Джаки се изправя над него, но не за да му помогне, а за да го простреля. Затова свидетелства и медицински доклад, твърдящ, че раната от куршума в главата на президента е прекалено голяма за изстрел, произведен от мястото, на което е бил Осуалд. Във видеото на Запрудер някои се кълнат, че виждат нещо метално, напомнящо пистолет, да проблясва в ръката на Джаки. Хипотезата, че първата дама е палачът на президента се засилва и от разкритието, че бащата на Осуалд е бил инструктор по конна езда на Джаки в детските години. Така пред нас изникват въпросите: Дали тя не е познавала от години Лий Харви? И дали именно ЦРУ не е организацията, която я е натоварила със задачата да убие президента, свързвайки се с него? Въпроси, които смущават, и чиито отговори остават все така неизяснени и до днес...

Четете още: Джаки е убила Джон Кенеди?