Автор
Woman.bg

Кой уби Милен Цветков? Ние, защото си мълчим за джигитите на пътя!

България е на първо място по брой на убити в катастрофи сред страните в целия Европейски съюз.

С най-малък брой на загиналите са Швеция, Обединеното кралство, Холандия, Испания, Дания, Германия, Ирландия. Средните стойности за ЕС са точно наполовина по-малко, отколкото в България - 49,99 убити на 1 млн. жители. Това е по данни на Съюза на българските автомобилисти от предни години. Според Евростат фактите са пак такива - България се нарежда с най-висок дял смъртност в категорията на леките автомобили с 64 смъртни случая на милион жители. Това е почти шест пъти повече от най-ниското съотношение в Малта - 11. Средният показател за ЕС е 23 смъртни случая на 1 милион при категорията леки автомобили.



Според данните на Евростат при катастрофи с леки автомобили у нас са загинали 456 души, при катастрофи с пътнически автобуси - 5 души, при фатални инциденти с велосипедисти - 35 души, загиналите пешеходци са 118, като общия сбор на загиналите при пътни инциденти у нас надхвърля 700 души.
Данни от доклад на МВР показват, че най-висок дял смъртност има при катастрофите с челен сблъсък между автомобили - близо половината от фаталните инциденти се дължат на подобен вид ПТП.
Глобите за джигитите бяха още увеличени с промените в Закона за движение по пътищата т.г. Тях обаче не ги стряскат такива наказания, нито пък камерите.

Високата скорост е основна причина за безбройните катастрофи, са единодушни експертите. Е, и!

Това се знае, ама какво се прави превантивно и толкова ли е трудно да се наблюдават и контролират притежателите на луксозни лимузини и скъпи мотори, с които трепят и без това редеещите българи?

Как се стигна до това надрусан лумпен да се е врязал в колата на Милен, докато е чакал на червен светофар и го убива?
Ще има ли справедливо наказание за убиеца на Милен? Защото е ясно, че възмездие за живота му няма и не може да има. Липсата на страх от Бога ражда безотговорници, които смятат, че всичко им е позволено - дори да убиват, когато са надрусани и пияни.

Боли ме за Милен. Тъжна съм, че Бог избра да го прибере навръх Великден по такъв нелеп начин - уби го нарушител на законите и порядките, срещу които Милен се бореше и направи десетки предавания. Той беше бунтар срещу кривиците на политическата система и преди 30-тина години, и сега, но работеше за създаване и спазване на правилата, нормите и законите в обществения ни живот. По повод на наглеца, 22-годишният дрогиран джигит, ще припомня думи на гениалния ни писател Йордан Радичков: Бог може да го има, може и да го няма. Но ти живей така, сякаш Го има!

Автор: Аделина Делийска за novini.bg